[銀行撚入] 台資銀行係黃?

93 回覆
33 Like 2 Dislike
貴?
Work from home好多都係出面搵vendor 整連埋個App㗎喎,付出最多嘅只係錢
所有銀行都係pk黎
銀行有客data唔係咁易做到work at home就算你點 vpn vdi dpl 點都有risk。分a b site 係岩。但應該就分好d人就唔好2邊走。另外佢返工時間咁怪 10-6都明,但另一班人12-4 做4個鐘
有fd係入面做 啲高層勁仆街唔當員工係人
求其出個email叫人帶口罩勤洗手就算
又有下午茶食
小恩小惠,垃圾
一班做8-4
另一班做10-6
台灣同支那大把公司名都撞到七彩

首先員工有Code of conduct,外洩customer data外洩就犯法。第二,咁多間foreign bank, even BOC 咁多個員工都有得work at home, 個risk應該control 到先俾用吧?所以我諗呢間嘢嘅IT security應該差啲呢間Bank台灣大唔大㗎?

分site係幾好,但首要條件係可以assign staff去唔同國家嘅Site做嘢先降低到奶嘢分險囉,間bank將員工assign去四周圍都社區爆發嘅市區,又唔係離島嗰啲與世無爭嘅地方,香港度度都人多車多,邊度安全過喺屋企做嘢先?呢個contingency plan 有Bug嘅
支持推上報!
間野成日當正自己台灣匯豐咁,人地匯豐晨早work at home啦
等到香港有人死先話BCP
傻的嗎
最可笑係佢系台灣最賺錢銀行,係依家非常時期整vpn/remote access比員工嘅錢就唔肯花
雖然員工500個,如果對比香港中小企,派口罩減工時的確算係咁.

可惜唔係呢.台灣黎講算龍頭級數啦. 仲拿 We are family做logo?
可能有同事確診都唔會宣佈work from home
藍撚到仆街
你覺得有確診會話你知咩
幫手推
肥上瘦下
唔會咁仆街掛
你呢間咪算好囉 屌我做緊間台資行照常返9-6
莫講話wfh 連避開peak hour都冇啊!
台資全撚部都係垃圾
呢間嘢好撚孤寒出唔起錢
明明好有錢,搵搵埋埋,高層袋哂
咁既時勢都無得wfh好仆街
中資下話
CITIC 定CTBC 阿
講清楚先啦
係,好撚仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞