[Apple] Cantonese Siri Grading Analyst

86 回覆
26 Like 2 Dislike
pish
我有收interview 你有冇接受offer

btw 佢interview會問咩
佢出幾多比你
你考慮幾樣野:
1. 你幾歲?
2. 你本身咩BACKGROUND?
3. 係香港可以搵到咩工?
4. 英文本身好唔好?
5. 想唔想離開香港移民?

我意見就係:
exposure vice: 如果FG講真可以試下去新加坡一至兩年 見識下無壞 到你結左婚生左仔就唔係咁易

financial vice: 同上面既巴絲咁講 1800係SG 無HOUSING真係...你都唔預儲到好多

career path/migration: 如果你有WP 你可以考慮係個邊做住先 然後又再利用你本身既BG去搵工 呢份工只係一個起步 去做1-2年無壞 長遠又可以做埋PR 就算之後你返香港做野 你英文好都係優勢

當然你要考慮再見朋友同埋屋企人一段長時間 但我自己就覺得正既
今日無啦啦有個HR揾我Interview,有冇巴絲可以再分享下

$3000SGD好少錢
好廢 應該類似做manual qa但specific to apple product
$3000 生活真係唔係好夠。
租間房都成千蚊。
一樣 乜都未講就已經話我知人工
話說我見到呢個Post所以琴晚走左去Apply, 吾洗幾個鐘佢腥Email比我話黎緊會打黎phone in我。伏吾伏
啱啱畢業喺香港做緊Ecommerce兩萬港紙一個月
邊間請fg都咁爽手
我一陣Phone in,見完交換下消息啦
你幾點call? 吾知有咩講
啱啱聽完Call, 真係得$3000
但係有乜講?中定英定普,聽講上海人
留個TG傾?
其實好似Google Customer Service個role咁
掉你去馬拉做d廣東話low skill野
我加你啊
新加坡租屋貴唔貴?
過到去如果可以識到人
轉下份工又喺嗰度返的話
咁起碼好過喺香港
唔知邊日會俾黑警打爆頭
重點來了,貴
租一間700尺嘅屋要11000HKD
係就係平過香港
但相對地你開銷會多咗

交通、膳食、水電煤 全部都係Cost
係香港同屋企人住會慳好多
都見過呢個Post
rejected
呢啲老實講
home office都做到啦?
佢比到你嘅係生活體驗
唔錯嘅人工
可以租到大屋同做下偽中產

但同時份工好多限制
你reject定人地reject
我Reject咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞