【武漢肺炎】【學術文】豬咀防疫使用方法

838 回覆
311 Like 9 Dislike
唔該你
咁豬嘴要幾耐先洗一次 如果出一次街洗一次咪洗到手都斷
單 7093 己可以, 唔使加其他野

用緊
唔該你
如果你連續兩日戴
前日既口水蒸發左
殘留既病毒粒子變細
會唔會有機穿過濾綿?

如果係咁
係咪唔可以重覆使用?
同埋如果我有5個濾罐
咁D病毒聽講無痴住人體就只可存活4日
咁我一日換一個黎shift
到第6日先用番第一個
反正唔用時個濾罐壽命又唔會減低
等D病毒自己瓜晒
咁係咪最安全?
It doesn’t work that way...
The particulates won’t get smaller

https://multimedia.3m.com/mws/media/409903O/respiratory-protection-against-biohazards.pdf
有見到120 十塊
你出街着啲衫幾時洗?
3311K係P100
BTW老老實實呢N95P100係用咩罐先有唔係應該一早知既咩?成半年都仲咁多人問,個個都和理非到次次外科口罩就發夢?
有無source?我搵唔到3M文件講?
冇活性碳係隔唔到味,準則係呼吸冇咁暢順就夠期換
nbc/cbrn冇記錯係over100hour
普通p3好似係over80hour咁上下
其實仲要睇濃度
講真唔係真係擋佢預你擋既污染物係可以用多好長時間
即係而家可以用成個月都得
a particle does not become trapped because it tries to go through a hole
that is too small. Rather, while flowing through the layers of filter media, a particle becomes attached to a fiber due to a number of different mechanisms. The most common of these are gravitational settling, inertial impaction, interception, diffusion, and electrostatic attraction
https://multimedia.3m.com/mws/media/409903O/respiratory-protection-against-biohazards.pdf
唔係咁計,最主要係ABEKP呢幾類
P3大約等於P100
ABEKP係唔同物質
後面通常跟個數字(A可以跟X)
1-3,3係最高級
其實同3M同理係要擋飛沫所以P3就夠
另外香港你入NBC/CBRN有機會海關會捉
色只係方便分類,但數字先係重點
3311K香港會比較易買
應該P2都夠?因為P2 = N95 level
武漢肺炎菌會有異味?
GOOGLE大把
其實擋到TG既全部都擋到飛沫
係全部
因為擋TG係要P100+擋有機氣體
宜家只係唔洗有機氣體果PART
No。
但你如果開始覺得呼吸困難就可以用filter
武漢肺炎菌會有異味?
No。
但你如果開始覺得呼吸困難就可以換filter
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞