Octopus on Apple Pay 等候區 (13)

1001 回覆
9 Like 51 Dislike
用支那code嚟比錢,個感覺好似赤裸裸比後面嘅人睇哂!
蘋果巴
好多人跟本唔知道個危險性
柒既唔加
但想加既唔撚出比你加
世事真係諷刺
我去日本多過去支那;
Suica就有卡
垃圾桶⋯已經係咗想要嘅感覺!
更何況,期待Paywave搭車好過
其實八達通自從改左設計後都好柒
已經無再諗屎忽通會唔會出
中過太多次伏,唔會再FF
純粹只係期待下新iOS ,當新野撚下
不過好似話月尾連se2 先出喎
應該係會當passes咁入落Wallet
Passes唔使驗證
但係double click彈出嚟之後要喺下面自己揀返
冇payment card咁方便
Apple Pay 只得 NFC
如果用返 QR code, 支那寶根本無需要入 Apple Pay, 唯一誘因就係用到 iPhone 個 NFC
年幾前我鳩 up 如果支那寶入到 Apple Pay, 八達通就會收皮, 真係估唔到支那寶咁進取, 真係成真
諗唔到支那寶同NFC有關係
所以我估佢意思係可以當一般passes入落Wallet

如果佢意思係真·Apple Pay support
咁只有NFC payment card/transit card嘅可能性
但同支那寶完全冇關係
八達通真係好慘由天堂跌到落地獄
支付寳就好似中移動有祕力推上去,不斷分人塊餅
Apple 只要同支那寶傾掂數, iPhone 個 NFC 開放到比支那寶個 app 用, 再開放埋 Wallet 入面可加入支那寶個介面就得, 點會唔得

Passes 應該唔可以做 $ transaction, 以我所知 Passes 入面嘅 QR code 係 static, 而唔係 dynamic, 所以 meet 唔到 secure requirements, 最重要如我之前咁講, 如果用返 QR code, 支那寶絕對無需要比 Apple 賺多浸
支那寶有折扣 / 獎賞, 有財力, 收商戶佣金又低, 係掙在 QR code 真係唔方便, 入埋 Apple Pay, 八達通真係死得
支那寶一直都係靠QR code,要NFC嚟做乜?Apple Pay現有嘅payment card同transit card全部都係NFC,支那寶根本用唔著。如果畀支那寶入Apple Pay,即係會成為一張非NFC嘅卡,只可以show QR code同埋transaction history。

Passes可以做transaction,例如Starbucks card,只不過唔會顯示transaction history,要入返Starbucks app𥚃面先睇到。以passes做嘅交易Apple冇錢賺。
支那寶用到 Apple Pay 個 NFC 咪可以稱霸 "支付" 市場囉, 個市佔一定爆升

Starbucks Card 點同支那寶比... Starbucks Card 儲值額有限, 而且只可於 Starbucks 消費, 支那寶係你張 credit card limit 幾多就可以比幾多, 買乜都得, 洗黑錢都得, 點可以就咁入 Passes 算
你意思係Alipay會做埋debit card?即係好似O! ePay Mastercard咁,不過support埋Apple Pay?

Starbucks card係passes可以做transaction嘅例子,如果Alipay可以當passes入落Wallet,即係佢純粹想用家可以方便啲撳個code出嚟,唔使下下入app。
唔係做 debit card, 而係由而家經 QR code 變做經 NFC (Apple Pay) 都可以做到 authorization

如果只係入 Passes 出 static QR code 而家支那寶單方面用 API 都做到, 唔需要 Apple approve 等 iOS 14

同埋你都話入 Passes, Apple 係無佣收
大家會唔會諗多左

我諗所謂既integration就係:

- double click做完Face / Touch ID, wallet張支那宝卡先出返個QR同barcode比舖頭嘟

- 相機scan到個支那宝QR直接彈Apple Pay sheet比你confirm

- iMessages可以過數比人, 只限大陸用戶 (FF)

以上3個情況完全唔洗開app

留意返支那宝/we柒個code唔係static, 同乘車碼一樣會timeout renew, 所以現時passes做唔到, 因為係真static

完全冇NFC成份
starbucks 係stock card 黎....
其實支那寶入到APPLE WALLET 都方便架
唔撚洗開個9 APP 撳付款再FACEID 先SCAN
成件事快好多
期待收8仔皮
呢D 咁既垃圾公司, 一早應該淘汰
會唔會好似ponta卡dpoint卡個啲咁,都係對應nfc?
Nfc pass,Apple Pay增值?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞