網購外科口罩集中討論 10

1001 回覆
27 Like 2 Dislike
去萬寧搵下
dr protect係咪假野
thank you
搭單問,係咪會有第二個電郵嚟確認運費,嗰陣係咪可以cut單?
見medicom有好多唔同款,但係咪都信得過?
唔係想同你吵嘈 只係講啲我知嘅事實
真心希望你做下research先
搞清少少concept
簡單咁講講
ASTM係一個口罩嘅standard嚟 包含咗fluid resistance, filtration efficiency, breathability, 同埋flame speed.
而大家講緊vfe pfe都係屬於filtration efficiency, 所以無得就咁比較vfe同astm 因為astm包含咗其他緊要嘅原素 根本兩者係兩樣嘢嚟
n95係respirator standard, 本身respirator同mask已係有分別 但論要求嘅話 n95係比astm3嚴謹
如果只care virus filtration efficiency, 咁無錯vfe嘅數字比n95更有意義

總結:
VFE比PFE更嚴謹
ASTM包含一啲criteria, 其中一個就係呢啲FE
VFE唔普及係事實
請搞清呢啲concept 然後睇返你問我嘅問題
我只買ASTM3 (盡量) 同n95

依個 OK?

見#1話呢隻得,但見唔到佢pfe係用幾大粒嘅plastics嚟test,想問下有無ching知,或者知佢點解得?
呢隻好似冇得運海外
係咪要集運
要用集運?
請問各位知唔知呢隻work唔work?
買,有VFE
咁平?有無伏

呢隻得唔得
聲稱最高規格
但包裝好流 係樂天見到
依隻得,但唔直送海外
7蚊個都伏
無科學根據但我覺得係:
即使只得VFE嘅話個口罩都一定係有返咁上下
因為本身VFE俾PFE更嚴謹, 咁當然佢VFE唔可以低啦如果唔係無意義, 所以我覺得係好嘅
我個人懶同埋唔識日文所以懶得研究日本口罩嘅情形 識英文熟美國所取易不取難
但都係之前講咁 用reasonable嘅sense: 日本出 正常牌子 有VFE = 我覺得已經係好嘢
ps. 講到尾 習慣例如帶除口罩 生活習慣 有時比口罩係ASTM level 2定3更重要
咁誇張?我見呢度d便利店都有好多存貨
岩岩有巴打話只係叫做夠用諗住買幾包
再去搵下其他咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞