[黃店]維基 HKTV Mall都賣連登果隻疑似假口罩,割唔割?

39 回覆
5 Like 17 Dislike
https://www.hktvmall.com/p/H0880002_S_SW-0087A

仲要吹係日本產
個盒大大隻字寫防花粉,但吹到防99%菌
仲要賣398
398...?
SunWah Department Store
睇清楚係呢間鋪
原來佢個網已經有人寫review屌鳩佢

1. 盒上沒有寫日本製,而且印有繁體中文,但hktv mall產品介紹卻寫日本製,有何證明?hktv mall產品介紹更聲稱空運到港,是否想誤導消費者聯想該產品是日本空運到港?若空運到港是解作「中国空運到港」,是否選擇性遺漏/誤導?
2. 盒上寫防塵防花粉,但hktv mall產品介紹卻寫防99%細菌,是否虛假陳述?
3. 盒頂寫4層構造,盒側卻寫3層 ,自相矛盾。如果係真日本貨,說明會否如此馬虎?
4. 盒上沒寫任何國際標準認證,商戶有何合理基礎在hktv mall產品介紹宣稱「99%細菌及過濾效率」?
5。盒上寫總代理係星際集團,網址為www.universe-international.com,但網頁已失效,所謂總代理到底是否存在?
6。坐地起價,如此貨色,竟賣$398。

將會向海關舉報,有人懷疑違反商品說明條例。

希望HKTV Mall主動介入調查,並退回全數款項,以及將此有問題商戶所有貨品下架。作為一個負責任既網購平台,可以做的,應該做的,不止於此。

拭目以待HKTV Mall如何處理投訴,以及對消費者(長期支持者)有何保障。
關wiki咩事
擺得係佢度賣就唔可以係假貨啦

apple/屈臣士會唔會比假貨上架呀
似係hktvmall 冇人審批d 貨
商家可以直接上?

398 真係cls
佢個場可以賣假野?
佢個網寫明日本產地,不過依家連登話係中國湖北先係產地
本身賣4x 跟著8x 而家398?
platform就可以寫誤導野賣假貨?
你可唔可以放毒apps假apps上apple store 賣?
呢間新華 認撚住佢 咁樣發災難財
仲要賣假野
垃圾口罩賣398, 美國訂兩pack 返黎都唔駛
真係癲撚左
咁其實好有問題,比佢混左買左假貨既人點算
依家唔係滿唔滿意件貨,而係佢個網容許人寫與事實不符既野去混人買,兩件事本質好唔同
唔識字?
講撚左好耐好耐hktv mall啲加盟鋪會賣假貨
唔會把關,但自稱會,衰撚過淘寶
你投訴,佢都係下架件貨(不是間鋪)了事
想退貨會要你影相講有咩問題
講完佢會話係水貨冇問題
錢就繼續搵,理撚得你
今朝都買咗幾盒寫咩隔2.5粒子
俾哂錢放大張圖睇先見包裝寫PM3.0以上
仲要中國製 屌佢老味
真係好撚仆街
好不負責任 冇商業道德
淘寶垃圾大陸野就算 冇期望佢賣真貨
但維基係香港公司 有實體鋪 冇人預佢會賣假野寫假野混人買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞