【重出江湖】猛禽部隊Birds of Prey角色簡介

80 回覆
29 Like 3 Dislike
好耐冇見
黎緊Birds of Prey就上映,同大家介紹下套戲入面主要角色係漫畫入面既人設
會講到5個角色:
1. 黑金絲雀Black Canary
2. 女獵人Huntress
3. Cassandra Cain
4. Renee Montoya
5. 黑面具Black Mask
預期一日講兩個人物,我自己都未睇曬資料
小丑女Harley大家都好熟所以我就唔係呢度講了
記住我講既都係漫畫設定,電影設定可以好唔同,可能開場十分鐘就死撚曬哈哈哈屌你老母
有錯既歡迎指正我
係介紹角色之前,先講下Birds of Prey呢隊人馬係咩黎

Birds of Prey係主要由一班女英雄組成既組織,不過都有一部份成員係反派或男性角色。本來Birds of Prey只有黑金絲雀同Babara Gordon兩個人組成,不過後來開始愈黎愈多人變成一隊小隊,解決唔同既危機。

題外話好多個名同鳥類有關既人都加入過,例如batgirl,dove,hawk等等
好似之前deadpool2咁
1.Black Canary 黑金絲雀

姓名: Dinah Laurel Lance
簡介: Dinah黎自一個英雄世家,佢既爸爸(Larry Lance)係一個正義既警察,而媽媽(Dinah Drake)年輕時都係一個英雄,同時亦係初代「黑金絲雀」。同媽媽唔同,Dinah天生就係一個超人類,擁有發出高頻音波既超能力,呢種能力亦被稱為「金絲雀吶喊(Canary Cry)」。

Dinah係媽媽既一眾英雄同伴之間成長,深深被佢地既英雄特質所吸引,佢立志都要成為一個英雄,但被媽媽反對。不過佢背住媽媽搵左另一個英雄--野貓(Wild Cat)幫佢訓練。野貓係一個經驗老到既英雄,精通各種武術,更指導過好多英雄,包括蝙蝠俠同超人。

係長年既嚴格訓練之後,Dinah最終繼承左黑金絲雀既名號,正式出道成為英雄,更有份重組當年既美國正義聯盟。之後發生左一啲事,佢同正義聯盟既另一名成員綠箭俠(Green Arrow)相愛,兩個一齊搬左去西雅圖繼續做英雄,Dinah本人之後亦被Babara Gordon招募左組成Birds of Prey。
能力
格鬥大師:漫畫中佢係dc宇宙既頭7位格鬥大師,精通柔道及拳撃
音波功:佢既音波可以令敵人失去意識、震碎物品甚至人骨,漫畫中試過用呢個能力黎飛行

甚至連超人都要忌佢音波三分,雖然幅圖係平行宇宙
電影海報:

附上tv版黑金
樓主加油
2. Huntress 女獵人
姓名:Helena Bertinelli

簡介
比起蝙蝠俠等英雄,Helena顯得更加暴力同唔理規則,佢唔介意殺人黎達至自己目的。

Helena生於葛咸城(Gotham)一個西西里黑手黨家族。係佢八歲時,一個敵對黑手黨家族請既殺手係佢面前槍殺左佢既父母同哥哥,但留左佢一命。呢件事對佢心理造成好大影響,佢一直覺得自己當初如果做啲野,屋企人就唔洗死。作為Bertinelli家最後既血脈,佢被送返西西里,係一個刺客家庭既保護下長大。佢係呢到學識左點樣戰鬥同使用十字弓(佢既標誌性武器)。當佢二十一歲時,佢繼承左家族既遺產,並立志要為家人復仇,於是著起左制服,並用「女獵人」既身份成為葛咸城新一名女英雄。

後來佢被Babara Gordon邀請加入Birds of Prey

能力
格鬥:自細到大受到專業刺客既訓練,有能力徒手打低一班包圍緊佢既黑道大隻佬
武器大師:除左用十字弓遠攻外,佢身上仲會帶住刀仔同長棍作近身戰鬥
banshee
呢班女會唔會又死撚晒
咩都有可能
果陣deadpool 2都有睇巴打既post 好好笑
多謝支持
難得有DC 仲要冷門角色介紹,值得支持
留名待笑
其實唔算冷門啦
巴打好大陰影

btw huntress 都有cw tv版
即刻重溫下deadpool2個post先
美劇真係垃圾 BC冇同arrow一齊

重溫到呢到 笑死左
當年好中意佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞