如果《乜代宗師》係《一蚊雞保鏢》嘅質素你會唔會睇

94 回覆
76 Like 13 Dislike
應該冇乜邊套垃圾過盛意拳拳
你同班娛樂圈血肉史1秋前算帳都未睇過嘅子華迷講啦 第一日知黃子華係立場左膠大中華膠但係炒股炒樓咩
我就以戲論戲啫
一定睇!!............... 留返雞寶台播既時候
黃百鳴表演口爆王晶再俾楊受成屌屎眼我會考慮下
惡過疤迷
我中咗邊條🥺🙈
小姐,閣下貌美如花,夜闌人靜,獨自歸家,容乜易有色狼辣手摧花扯你條底橫,抆你個BRA?
飲緊水笑到噴晒上個MON到
哇笑撚到我
老老豆豆
要電影圈全黃基本上冇乜可能
如果明金像獎評審方法 就會知十年攞獎背後代表唔少電影人都係黃
但係例如樹大招風內容班底反中 但係投資有大陸資金 發行有藍底林建岳
咁你睇唔睇?

所以用成個班底嘅某一個人係藍黃決定支唔支持一套戲係On9
假設呢套戲C君係黃但係黃子華係藍 陸永係黃但係劉心悠係藍 你應該入唔入場?

即使立場黃都好 套戲無可能富山村居圖咁嘅質素都入場支持
但係可以肯定一樣嘢係 王晶電影 主旋律電影 呢兩類電影一定係垃圾 可惜香港人係王晶啲戲養大嘅
就係因為有睇一蚊雞先會想睇
打麻雀嗰套有得鬥
你食黃店都唔肯定食落肚既野有無幫襯藍色經濟圈,亦唔知係唔係每個員工都係黃,只不過有得選的話,會選表明立場行先。(問心半年來有無食麥記)

黃子華唔拍合拍片,自資話拍比香港人睇,我唔係fans,無睇過一蚊雞保鏢,我會選擇入場睇。
覺得唔應該入場睇既話,講下我知點解,諗唔通。
講得通咪唔入場睇,有睇法都要話過人地明白先叫人唔好睇。

Btw 樓主係依個時間點問具爭議性既電影問題,開post時又唔講不論政治立場單論電影,咁你未睇套戲,想問用咩標準去衡量套野好唔好睇?上面又like人地講話唔會入場睇。
單論電影既話,所有回覆都無就電影題材去討論,最少都講下咩人拍有無信心,套戲會唔會都幾好笑⋯等等既討論

留下四字 居心叵測
好似你開咁多個post拉撚低晒啲行動post, 就會知黃子華黃定藍定紅定黑咁 冇你咁閪盲啦
例如最近netflix上左Michael bay套6underground,死侍男主角做主角,MB擅長做爆破畫面,今次依套講現代特工無機械人會唔會唔好睇呀?

討論又唔圍繞主題講,兜黎兜去都係黃藍論,又話唔係用立場去判定應唔應該睇。
老老實實睇完個預告真係唔想睇,完全唔知想講乜,覺得係垃圾片
留返啲錢支持黃色小店算
睇心悠BB都抵啦
你個例子....
米高悲都出名爛
睇左幾次都有
樓上
我一蚊雞 猜枚 同喱咕哩咕都睇左應該至少五次
當年讀初中定小學高年班個時睇
就係因為套情意拳拳我阿媽教識我點猜枚同玩骰盅
講到有居心
你quote嗰堆好簡單 就係大家圍繞住捧唔捧套戲淨係圍繞某人立場 唔包預期質素 咁咪變咗人云亦云 為睇而睇
就好似頭先如果一個黃一個藍 咁應該睇唔睇?
出資藍製作黃 睇唔睇? 冇既定答案 但係將所有電影一概而論似乎太過
反而黃店立場基本上顯然易見 有罷工 有手足留言 你嘅選擇當然要睇埋質素 但係只要唔太差都會食
而我同樣地講話通常旗幟標明係紅底嘅電影 賣弄支那民族熱血嘅基本上都係垃圾 例子:建x大業系列 你又唔講呢句

一蚊雞保鏢大把人唔鍾意 亦都大把人鍾意
唔鍾意好簡單 因為佢劇情凌亂 因為佢笑位尷尬支線過多 典型低成本港產片毛病 仲要黃子華啲戲咁屎(佢娛樂圈血肉史2自己講過架唔係淨係我講)
鍾意好簡單 因為佢用黃子華獨有嘅眼光去睇個世界 睇個世界有咩問題 並嘗試呈現喺電影入面 (棟篤特工係冇呢樣嘢架)
咁問下同樣質素你會唔會入場 咁你話留不灰鞋個啲係覺得好笑定唔好笑
係喎你都未睇過討論唔到
我講得上一套佢自導自演嘅戲 就係要從佢嘅作品預視下套作品嘅質素 嘅內容 你就話我唔討論內容
我係咪要由佢海報電話圍住個馬師傅 由假作真時乜都假推斷套戲黃子華決戰劉心悠會發生咩事

而為捧而捧或者淨係睇過黃子華棟篤笑Youtube節錄就熱捧嘅小朋友 睇完呢套討論咁多嘅電影唔合預期咪又係會屌
擅做爆破場景 爆得多唔代表好睇架師傅
米高悲就算鳩數啦
呢20年佢拍啲戲邊套好睇
毫無美感嘅鳩爆 運鏡鏡頭圍住個人轉 美國國旗同軍人 種族笑話 鏡頭鳩fing 無限product placement
呢套仲要好似唔夠budget 多咗green screen 場景
係喎 你都未睇一蚊雞保鏢點討論啊

拍大西北風光
一套係一蚊雞保鏢
一套係茱麗葉與梁山泊
不過後者偏浪漫 前者某程度都幾寫實
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞