康城算唔算性價比最高既中產地區?

149 回覆
15 Like 135 Dislike
會唔會之後唔係康城做尾站? 會加站再入去?
冇可能, 因為康城站都係係地面, 再出係海, 除非填晒成個將軍澳 (注意: 維港保護範圍唔包), 同埋下面係康城D基座, 都未必郁得, 否則就係重新起過個站
依家講緊佛堂澳137區改建做新市鎮, 係冇可能由康城伸延, 除非係百勝角去啦, 咁就北角->寶琳/康城/佛堂澳
寶琳而家都加盡左車
最正係調景嶺將軍澳 只會越來越多車
調景嶺已經起盡, 人又少, 住入去幾正. 兩線交匯
將軍澳最多人, 加上將南新樓會慢慢住多人, 仲有條居屋邨起緊
BTW SAVANNAH向南果D
睇線路圖,要有黨鐵通 137 區過去既話,最直接可能係由杏花邨分條支線,途經小西灣跨海底過去

到時港島線可以要分流,部分用柴灣做終點站,另一批班次就以 137 區做終點站
暫時都仲係公園
果度唯一會起係入境事務處搬過黎...痴9線...
除非廢左而家個康城站,係環保大道地底起個新站服務康城既居民,拉番直條走線,等路線可以通到工業村同 137 區,否則好難想像由北角出發既列車,點分配班次去寶琳、康城、同埋 137 新區
137區最有用就係快d整個碼頭,開架渡輪去對面小西灣同杏花邨就最掂啦!
1 take 過去港島
137區係咪仲填緊建築廢料?
樽頸位喺將軍澳站
康城就算多十個月台
將軍澳站都係得一個月台一條路軌

依家將軍澳出北角2.x分鐘一班車經已係極限
2+ 1 變 1 + 1即係坑寶減車, 康城未多人到咁
就算康城多人加多架車
到時架車都係喺月台或者管道等一等 (好過無)
有陣垃圾味
未來1+1我就覺得冇必要, 2+1就公道.
街市做野既人都唔會聞到街市味原理一樣
其實黨鐵有冇講過將來列車安排係點

DIU 岩岩睇返,原來之前市區都咁多堆填區,原來我住緊果度之前都係堆填區區
原來順利狗宿前身都係堆填區
點解tko 線2.x 分係極限
其他線做到90 秒一班?
有排都未填完呀!
政府好似係18年申請延期
因為開叉波口位要發來發去
依家寶琳車成日未到將軍澳要搞到停喺條隧道度等
呎價平已經唔係中產要嘅嘢啦on9
姐係支線設計先天缺憾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞