康城算唔算性價比最高既中產地區?

149 回覆
15 Like 135 Dislike
荃灣吊打tko
康城都有得吹奏,東涌撚表示
想請教下康城邊期同座向比較好住?
最好陽光夠
住緻藍天超方便行1分鐘即到地鐵站
要搭到去將軍澳先有康城車轉柒頭
致癌天
中產地區
買到有得住就係啦
優點: 有機會做達哥鄰居
堆填區無收家居廢物好耐, 唔臭了
(如果你話多泥頭車臭咁就忍多幾年)

長遠成個區成熟左
真係純私樓, 有住中產區感覺
壞處係無濕街市又唔夠停車位咁多戶分, 揸車買餸都唔掂
人口密度係奧義級, 全入伙後究竟康城站頂唔頂到
因為全私樓姐
回應大家既問題, 非打手, 但我睇到既事實

1. 商場
今年內起好, 仲有濕貨賣, 可惜係建華集團

2. 交通
有左將南橋, 將南隧道之後 (2021年)
出東隧快好多, 但有冇巴士就唔知
出觀塘, 西九龍應該要再等多5年
地鐵遲早加車, 本身DESIGN就係寶琳少車, 康城多車
不過寶琳本身多人過康城, 公道D講, 我又唔覺得應該咁樣

3. 環境
我入咁多次工業區做野都冇臭味
但泥頭真係多, 二期應該最嘈.
同埋區內起樓起到2025, 仲有13期要打樁
再要等多排

4. 樓價
香港邊度都貴嫁啦, 你買樓都要諗潛力
將來完善左就唔係依家呢個價
當然, 香港仆街既話就另計.

比你揀, 係鬧市嘈到拆天既凱匯(仲好鬼貴), 定靜靜地既康城?
唔係住依兩區,但你叫我揀我肯定揀觀塘
出坑口/將軍澳都好快既
區內配套就
各有所好啦 有人鐘意方便 有人鐘意靜靜地
我就prefer放工返屋企靜靜地 有公園跑下步
日日返工中環已經覺得好逼好辛苦
係, 我都係鍾意靜D, 凱匯感覺太侷促, 遲D前後都重建
同埋觀塘站D聲都傳到過去. 向東南果D應該日日LOOP

我自己住觀塘, 星期六日都入調景嶺康文署體育館做GYM同跑海濱/跑入康城一個圈, 感覺幾舒服
點解寶林得單邊月台,反而康城係雙邊月台。搞到遲下2班車去康城先得1班車去寶林?
去到那日,東九線 (寶琳北到鑽石山)大概起得成通車,寶琳既乘客大多會用佢出九龍

入左伙咩?
其實我都本身以為係康城會多人過果邊先會咁設計
但又唔係
點解當初寶琳唔起地底?應該係設計失誤
要加車只可以由康城入手, 但只係SERVE北角<->康城
坑口寶琳繁時應該已經加盡.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞