有冇人屋企家用文書機都用 Linux ?

77 回覆
12 Like 3 Dislike
太熱即係幾熱?
人講你講?
pdf 就係唔預人改
點叫大 scale ?
根本應該係咁,再唔係用 libreoffice online
由2017年起砌完AMD Ryzen之後條女部機裝Fedora用到而家
初頭打機都係靠Steam一堆port落Linux度嘅陳年game,之後18年下半年有DXVK/Proton呢回事之後就決定以後家用唔會用Windows
同感,依家公司同屋企都係ubuntu,用熟其實唔差

我係頂唔順win8轉ubuntu,轉眼己五年了
以前有 D 撚樣話冇公司電腦會用 linux
轉頭就有幾個會員既公司電腦都用緊 linux
話唔得個 D 人話人唔知個世界點運作,根本呢 D 人先係唔知個世界點運作
不過大公司/政府唔會轉用 linux,返工 present windows office 係必須品
。。。香港公司server side 都多linux ,desktop 少姐
that's why i said "返工 present"

老闆/client 臨時叫你執個 powerpoint,唔通開個 libre office 搞咩,變型就仆街
私人公司用乜理唔到
但政府唔用 linux 根本唔合理,收納稅人錢買垃圾,收納稅人比大公司綁架
之後就你講個 D 「臨時叫你執個 powerpoint,唔通開個 libre office 搞咩,變型就仆街」洗市民腦
點解係「用 microsoft office 整 ppt 出黎用 libreoffice 開會變型」
點解唔係「用 libreoffice 整 odp 出黎用 microsoft office 開會變型」
用 A 公司生產既紙,要用 A 公司生產既筆先可以寫到字上去,用其他筆會上唔到墨落 A 紙,所以一定要用晒 A 公司既紙同筆
因為全世界有 99% 人都用 A 公司既紙同筆,所以我都要用 A 公司既紙同筆
呢個係咩邏輯?
高登都有幾間舖用 openoffice calc 做自己既商品編號表,有幾間用 google spreadsheet 拎住部 tablet 篤就得
你真係唔識架喎

Google下Pi 4 thermal throttling先出嚟鳩up啦好心
其實我又無你呢種諗法。。
只不過,公司同政府買機,通常都要買埋support,又要有monitoring , 而你枱頭linux 機, 係香港識做呢啲野既公司又唔係多,好難搞
都有 linux support 公司
咁咪就係香港 IT 有問題
笑 D 政府乜都外判,D 公司就搵 tender support
點解唔係請有呢方面技術既人做相應既野?
點為之熱?你仲熱過塊 pi 4
其實你柒咗咪認囉,好學唔學死黑警咁兜,成日幫Linux community倒米
入咗堆Pi 4中撚晒伏
點睇美國德國日本韓國呢啲政府都係用 windows?
佢地有問題
咁你定義下點叫熱點叫唔熱
你自己定義點叫熱同唔熱都做唔到
淨係識 copy 人地句野,就唔好以為自己識好多野
用過kali Linux
upgrade咗firmware其實好咗好多
同埋佢hardware出咗1.2可能都有幫助

有,用緊manjaro,based on arch ,禁幾個制就裝完唔洗煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞