[買機抉擇] 影人像用隨身機

50 回覆
8 Like 3 Dislike
我想睇你影閪影波果D相
唔使諗, 一定揀rx100 m7
Sony 一體機色水好過nex/a7夾普通鏡,唔好用平時嗰套去諗
除非小朋友好大個會企定定,唔係嘅話追焦+連拍都好緊要,係影到定影唔到嘅問題,呢方面m7拋其他機幾條街

開得post問,啫係gr3唔啱你
用緊gr3,用過gxr,gr1&2
我都好欣賞佢個對焦
但睇完大量rx100嘅相,都係有啲難接受
m7冇咗大光圈,夜晚仲差左
我諗都係揀其他牌子機會較大
感謝你分享
用緊rx100 va
好用、就手,普通snap/video都好得

缺點:
低光就麻麻 (可接受但唔係靚)
拍片收音差 (冇得直接外置加mic)

rx100 vii
光圈細咗,低光情況下應該仲差過va
不過焦段flexible d
同埋有得直插3.5mm

兩部唔同取態,睇你影開咩
Pan記 LX100 ii 都ok

最遠有75mm等效 zoom,2.8光圈,m4/3 sensor,同埋有防震,對焦唔算慢,影人像都ok
Ricoh gr iii
戇鳩
弱智閪,同setting 場景仲衰過casio 機仔
Canon都係要執,多數相機直出都係比較dull
建議入落iOS個photo editor調一調, 或者Lightroom mobile
Post IG/FB, 推下sharpness係指定動作

所以我覺得RX100 5a同G5 X Mark II都可以
視乎係牌子喜好,Sony對焦會好d,如果你擔心係唔中焦
Lx100 第一代嗰個年代對焦就唔叫慢
而家呢個年代,叫好差,特別拍片嗰陣
就算去到g9, s1系有ai learning 都係對得差
唔係用af拍片嗰班使乜轉晒Sony canon 行pdaf d 機
thanks.
對焦唔算好大concern,用上面提到隨便一部都應該足夠應付,當然方便程度會有分別
本身有興趣玩Sony m7個遠攝,但低光實在太虧
用VA的話又不如其他APSC機
我再仔細啲研究下Canon先
煲咗一堆評測同相
感覺同你所講差唔多
其實真係差個3.5mm就完美
仲有對焦追焦,唔好以為睇spec 差唔多,m7個對焦系統好過舊1 2代好多
睇片見到可以先對焦後構圖就覺得好爽
我係store 試機,af lock 住security lock 條線,點fig 部機都咬得實個對焦
個追焦好撚癲,用黎影小朋友或者寵物一流
Fuji x100f +1
用rx100影人不如用iPhone影
對焦好撚勁
但成像真係同手機差唔遠
影人iPhone對焦無甩過,Model速度未升到Lv99應該都夠用。
天氣好、戶外,IPhone人像好掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞