[買機抉擇] 影人像用隨身機

50 回覆
8 Like 3 Dislike
想搵部DC仔影人像(多數小朋友)、旅行風景

初步睇緊呢幾部:
SONY RX100 m5/7:功能齊、萬用,但Sony出直唔掂
Fujifilm X100F / Ricoh GR3:人像靚仔,但定焦題材有局限
PowerShot G5 X Mark II:睇spec各方面幾平衡,未拎上手玩未知實際點,求指教

可否比下意見
g5x ii 除左對焦, zoom同 光圈都勁過 sony rx100m5

canon仲要唔洗執相。 又平啲
g持 得mark v係f1.8
G5 X Mark II都係f1.8
Canon M50
個對焦系統唔係同一個lv啦

sony會輸既都只係個on9 menu
Canon 啦 影細路最主要係睇連拍同直出能力
到時百幾張相你都唔會有興趣想執
所以懶執相就canon na
G5x mark iii對焦屎到唔似2019年出既機
拍片追焦直頭不能接受
仲有冇咩過人之處可分享下?

理性上我都覺得Sony好強大

但始終唔太接受到Sony發色,所以玩咗幾年手動鏡都堅拒入坑A7系列
apsc 機啦係都。。。。一吋機點撚人像法。。
Pan記 LX100ii?
垃圾
用過
成像差到仆街
睇影出嚟效果,GR應該贏晒其他
但拎28mm定焦影小朋友,可能慘過用手機
你岩,呢樣真係好重要
人像
呢到做到最淺得x100f
唔講leica
平平地用住rx1 先
你唔講我講
無寫預算dc 人像加風景緊係Leica Q
唔係影開相,有touch screen 差好遠
貓蛇仲有冇影雀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞