[MIRACLE] OH MY GIRL討論區 (29) 2020年全員身體健康 JIHO早日康復

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
明明琴日仲未識著衫,今日就識整餅
是有點感動,唱到講香蕉過敏馬騮發現可以飲香蕉味牛奶嗰陣
我都係,以前追twice完全無動力學韓文
我啱啱入坑嗰陣時都經歷過
呢個po可以做埋韓文交流po
有冇諗過係因為TWICE幾乎全部野都有中字 有字幕組 邊洗學
但呢邊
認證
https://youtu.be/c1Y3SC6YQbU
呢個channel啲edit笑死
講真 colouring book真係完整聽過少過5次
明明佢地啲歌都好岩我取向 但真係搞唔掂colouring book
追少時追左10年都係早期個陣去學 後尾都係靠聽得多同埋多中字
但呢邊啲中字資源...仲要佢地講得好快用字好native
終於逼到我的起心肝認真學過
Good Morning Miracle
我都係追twice初期自學左兩個月跟住就放棄左,學一種語言太難,追左OMG無耐就想再學,想去演唱會, 睇vlive聽得明佢地講咩,到依家已經成年,係進步左好多,睇綜藝查字典睇,一個鐘嘅片要睇幾個鐘,好累依排都會背下單字,我發覺web drama都係唔錯嘅資源,因為好多都有英文韓文字幕
講真一般綜藝都叫聽得明6/7成 但佢地一得自己人個啲moment 例如vlive同fansign 真係快到一個點 仲要好口語 仲要幾個一齊講
岩岩睇個陣真係一臉迷茫 尤其是arin同mimi 成日覺得佢兩個有accent又講得勁快 不過歸根究底都係因為我廢

http://naver.me/G53Sg6AN
arin底衫牌子代言
我都覺得韓國人講野好快.. 加上連音.. 有時又會有啲音快到好似省略左
性感內衣
唔好對我個名有太多FF
Arin代言得應該都係兒童向
成班狗公
咪玩啦點代言內衣,成班都無邊個有發過育..
孝定肥妹波
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞