醫管局 暨 政府 廢青討論區 37

1001 回覆
3 Like 0 Dislike

一、簡介

醫院管理局(醫管局)係一個香港嘅法定機構,負責管理全港公立醫院及相關醫療服務。

醫管局致力確保員工態度積極及工作愉快,給予員工公平待遇及避免過勞,保持良好嘅work-life balance,有「全港最良心僱主」嘅美譽。

二、常見問題

發問前請先細閱下列問題,
否則後果自負

加入醫管局篇

以下內容部分圍繞行政助理(Executive Assistant - EA)職系,其中初級職位包括二級行政助理(EA II)及三A級行政助理(EA IIIA)。連同2019/20公務員年度薪酬調整(追溯期至1.4.2019),起薪點分別為$17888及$14031,以有關人力資源通告為準。

申請手續(只適用於接受網上申請嘅職位)
1. 從以下網址進入英文版招聘站,按下圖紅色方格中顯示為‘link’嘅超連結
http://www.ha.org.hk/visitor/ha_visitor_index.asp?Content_ID=2010&Lang=ENG&Dimension=100&Ver=HTML

2. 進入求職網站後,可從左側‘Staff Group’篩選職系。行政助理(EA)及文員(Clerk)屬‘Clerical, Secretarial and Supporting’

問1:新入職醫管局員工係唔係公務員?
答1:唔係,新入職員工會以醫管局嘅聘用條款聘用,並非公務員,唔會享有政府向公務員提供嘅附帶褔利。

問2:新入職文職人員嘅薪酬會唔會因以往嘅工作經驗而有所調整?
答2:唔會,只會以該職級起薪點聘用。

問3:行政助理(EA)周年增薪機制係點?
答3:以薪幅制度支薪嘅職系,包括行政助理(EA)、病人服務助理(PCA)及運作助理(OpA),冇所謂「跳Point」,取而代之係周年奬勵(Annual Award - AA),即基本薪酬每年遞增2.5%,以頂薪點為限。

問4:公務員年度薪酬調整(Annual Pay Adjustment - APA)對人工嘅影響?
答4:醫管局僱員嘅薪酬會跟隨APA調整。因此,EA嘅薪酬會按①公務員年度薪酬調整(APA)及②周年奬勵(AA)調整。以2018/19年度為例,EA加薪7.12%(①APA=4.51%及②AA=2.5%)。

問5:行政助理(EA)同文員(Clerk)呢兩個職系有咩分別?
答5:兩者工作內容大致相同,但EA嘅增薪機制、褔利都比Clerk差,詳情可參閱下圖:

二級行政助理(EA II) v 初級文員(Clerk III)薪酬福利比較圖

問6:大學FG可以申請咩職位?
答6:FG可直接投考EA II,EA II亦有唔少有工作經驗嘅外人或現職EA IIIA申請。近年越嚟越多FG選擇先入職EA IIIA吸取工作經驗,再投考EA II或Clerk III。
EA IIIA分為以下兩類:
1. EA IIIA:非病房環境工作 (建議)
2. EA IIIA(Ward):需要喺病房工作,入職半年後薪酬會加10%,做滿三年可以升EA II(Ward)

問7:每星期返幾多個鐘?
答7:每週工作時數為44小時總工時(連5小時食飯時間)。

問8:邊啲部門嘅流失率最高?
答8:OT三巨頭(Procurement、HR、Finance)、HIRD/MRO及QEH Q&S。但有人相信,以上部門提供較多嘅晉升機會,可以平步青雲、步步高陞。

問9:醫管局有冇晉升機會?
答9:醫管局冇自動晉升嘅機制,所有職位都要自行申請。一般而言,EA II可以投考Clerk III或EA I。

問10:邊啲部門有較大機會晉升至主任級嘅職系?
答10:主任級嘅職系泛指院務主任(Hospital Administrator - HA)、行政主任(Executive Officer - EO)等職系,主要設於行政部門,例如Procurement、HR及Q&S等。因此有志投考上述職系者,宜考慮入職部門。

開Post #1 Template
https://docs.google.com/document/d/1ZzfByAA0thfBQTx6FraF2tNnq039dvn_eeAgXXSlU1M/edit?usp=sharing
開Post #2 Template

https://docs.google.com/document/d/1OgpchFbfLt6fh2-r0al_Kk6EbuMJTSoCezBaJVneaJE/edit?usp=sharing
問11:有冇內定嘅情況?
答11:內定即係預留某個晉升職位予部門內嘅現職員工作提拔之用。由於HR政策所限,部門要經公開嘅遴選程序晉升屬下員工,所以會出現所謂「大龍鳳」嘅情況。上述情況喺初級職位,如EA II,中唔常見。

問12:申請職位後幾耐會安排面試?
答12:多數喺截止日期後一個月內以電郵通知面試。

問13:面試當日設技能測驗/筆試,會考啲咩?
答13:參考以往經驗,技能測驗多為中/英文輸入及一般商業電腦軟件應用,例如Word、Excel等;筆試則為實用文書寫。

問14:面試後幾耐會有消息?
答14:面試後兩個星期內冇任何消息,可以假設為落選。如果面試後HR安排體格檢測,喺程序上已被取錄,待通過體格檢測後正式取錄。

問15:體格檢測有咩項目?體檢後幾耐會有進一步消息?
答15:檢查項目包括度高、磅重、視力測試、小便化驗、胸肺X光及血液檢測等。不定,快則兩星期內,慢則一個月以上。

現職員工篇

問16:我現時職級係EA II,轉職Clerk III後薪酬會有咩變化?
答16:Clerk III薪級為醫管局一般職系薪級表(HGPS)第2點至第9點,另享有隨薪級遞增嘅每月津貼。現職EA II轉職Clerk III,會根據基本月薪,定為最接近而不低於轉職前水平嘅薪級點。假設轉職前基本月薪係$16994,薪級點將會定喺HGPS第6點($17855),另享每月律貼($1482),總額為$19337。

問17:我申請咗醫管局其他職位,現任部門會唔會知?
答17:每個遴選程序都會保密,因此部門唔會知悉屬下員工申請其他職位嘅資料。如果成功獲委任至其他職位,現任部門會喺申請人簽署應聘書後經由HR通知,以安排調職手續。

問18:如果獲其他部門委任,調職需要等幾耐?
答18:由簽署應聘書日期起計,委任為不同職級最長需8個星期;相同職級嘅調任要先喺原部門服務18個月,及後最長需12個星期。申請人嘅現任部門可同意較早嘅調職日期。

問19:我可唔可以從事有薪嘅外間兼職?
答19:僱員須事先得到醫院行政總監(HCE)批准,才可從事有薪外間兼職。有關申請表格可從HR索取。根據《人力資源政策手冊》第H7.10.1條,僱員如未經事先批准下擅自從事外間工作,將會受到紀律處分。

問20:乜嘢係SDR?
答20:SDR全寫為Staff Development Review(中文:職員發展檢討),係醫管局嘅appraisal system,每年進行,分為6級:
⑥ 超卓 Outstanding
⑤ 優良 Superior
④ 良好 Good
③ 有成效 Effective
② 尚可 Marginal
① 低於工作的要求 Below-standard

問21:會唔會唔續約?
答21:續約與否,將視乎有關員工係咪受聘於有時限嘅職位。此外,工作表現惡劣者可被縮短續約年期,甚至或不獲續約。

問22:可否轉為常額形式聘用?
答22:新入職醫管局員工起初會以合約(Contract)形式聘用。按照現行嘅人力資源政策,工作滿三年及達到指定SDR評級,可申請該職級轉為常額(Permanent)形式聘用。

三、參考資料

聘用條款/福利

新入職合約全職行政助理(EA)、病人服務助理(PCA)及運作助理(OpA)

試用期
6個月

約滿酬金
合約期內每月底薪總額嘅5%

年假
1至少於3年:10日
3至少於5年:12日
5至少於10年:14日
10年或以上:21日

病假
第一年:24 日全薪
第二年:48 日全薪
第三年及其後年份:48 日全薪

醫療福利
僱員及其合資格家屬均享有免費醫療服務,包括門診及住院服務

終止服務
試用期嘅第一個月內(唔需通知或支付代通知金)
試用期嘅其餘時間內(2個星期嘅書面通知,或支付2個星期嘅代通知金)
試用期滿後(1個月嘅書面通知,或支付1個月嘅代通知金)

臨時全職

試用期

約滿酬金

年假
按《僱傭條例》提供【7日。受僱滿3個月後方可放取】

病假
按《僱傭條例》提供【每服務滿1個月,便可累積2日有薪病假。病假不少於連續4日,可按累積嘅有薪病假領取疾病津貼。疾病津貼嘅每日款額相等於每日平均工資嘅五分之四】

公眾/法定假期
按《僱傭條例》提供【受僱滿3個月後方可享有假日薪酬】

醫療福利
享有免費醫療服務,包括門診及住院服務

終止服務
7日嘅書面通知,或支付7日嘅薪酬代替通知
唔小心中左1001

如有意申請加入HA巴絲Telegram 群組,請PM下列TG並註明LIHKG稱號//現任部門
https://t.me/soulofocean
想問一問本身如果到驗身通知,body check結果正常係咪已請你?
因為本身佢話驗身要2次,但我第一次去只照左肺,跟著叫我再約時間來,
到後尾佢比左個時間我,我來唔到,到我再改左做23/1 再去第二次,
咁樣的話係咪冇問題的?
KCC offer?

港西

感謝巴打,依家安心d
想問一問本身如果到驗身通知,body check結果正常係咪已請你?
因為本身佢話驗身要2次,但我第一次去只照左肺,跟著叫我再約時間來,
到後尾佢比左個時間我,我來唔到,到我再改左做23/1 再去第二次,
咁樣的話係咪冇問題的?
好似話驗身同收到通知返工要1個月,
我個陣有問hr。

都好快姐
唔好意思,都想問一問HIRD/MRO、QEH Q&S即係post?
Lm
有冇人知道ea2入財務部做乜
本身讀嘅嘢同數字無關
好耐無掂過數
Lm
你個咩問題嚟? 睇唔明
HIRD/MRO、QEH Q&S即係乜?
有冇長寫?
ea2 finance?
愛HA LM
呢d流失量都大?
其實冇話流量大唔大,只有老細惡唔惡頂
惡頂咪大,晉升機會咪大
唔惡頂咪細,但你又冇位上
係呀
你interview時應該有話你知入乜team架?
我in various department ar
Offer果時先通知我邊個department
有冇人知TMH EA3A HR 請幾多個人
囧,我一interview已話我知係payment team
收到QE Q&S ea1 interview 係咪大伏位? apply左2個星期就有interview
呢個位上一次出interview 係9月定10月,QE Q&S EA 2, EA 1長期請人。QE/KCC Q&S 好出名

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞