做緊/考緊 政府 ws/ai/acw/to 入黎 (9)

1001 回覆
5 Like 13 Dislike
同意
巴打如果你都係想做
咁就去讀 civil
HYD ws2 civil 就咁多部門黎講最易入
TOT同SOT有相關hd就無得in架啦,
睇下想做TO/SO定WS果邊條路,
除非你做死一世WS, 否則你升上級又係變左做文員仔多, 同埋WS再上都係要見BOARD考的, 另外記得去邊都好唔好入厚誠
最後都係選ACO

當時轉做WS 的原因

1, GR文化,做過政府都知好難頂。eg上司大多無能,因PAPER BOARD 升,唔睇實際能力。做了十幾ACO,工作能力自然下降。
2, CA好多時唔做野,要執他們手尾。當然,派手信、文件這些都係ACO
3, 升職較快 (做過先知只係現在,幾年後又會好似以前十幾先有機升。HOUSING 升ACW係快啲,但主要BODY 仔)
4, 做野較GR專業 ,唔似ACO好似雜工般

但做過幾個都係返轉頭,因為

1, 工時長、深夜工作 (四大): 唔OT一個月已經多24HR ,OT另計。
還有。OT後要自己想方法回家。EG 路政開夜唔會提供交通服務,要自己想方法回家。返工地點又通常唔就腳
因此,你的私人時間會大大減小

2, 好多嘢都要自助,資源較OFFICE小: 在SITE你基本上要做行政。有些SITE的電腦都要SHARE用等等。派手信等等相對好小事

3, 工作環境差: 多蚊蟲,日曬雨淋,二手煙,噪音工作.........
你就會明白做文職的同事身在福中不知福

4, 長遠人工分分鐘比ACO還要低: 因升到WSI先打和 (係升到的話) 升ACW或AIOW唔會比CO快(因水尾)。還有,升ACW同AIOW要interview ,你要有一定的經驗同工程知識,出面做過的同事這兩方面明顯較佳

總結,除非你對工程好有愛或好想轉工。否則,都唔多建議。
另外,現在四大等人用,因好多人走。現在都有無工程經驗的新入職的同事。不過,出面工程都吹緊淡風。
你說的問題主要係你自己放唔低加唔公平,但實際工作內容好簡單。
當然,你可以試吓讀IVE。一星期返四晚,好多人都中途放棄..........
但個問題係多位
Housing 屋邨維修 1個ws1/2 跟1個acw
4-5個acw跟1個cw
但HYD 就7-10個ws1/2跟一個ai
乜撚野home office
假架
咪又係叫你出去睇投訴返寫字樓
我跟開果單政府job個政府E都有一兩日返左office做野 下面點會唔洗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞