做緊/考緊 政府 ws/ai/acw/to 入黎 (9)

1001 回覆
5 Like 13 Dislike
咁你係in bs 定bw
BW唔洗諗唔受你果科,試下CTA BS/BSS
有手有腳其次 流口水優先 巴打呢鋪掂硬
房署唔知bo
只知四大呢水退休潮快結束,下次係4-5年後
咁快又黎?
最後一批
你地講housing body shop ws都係bw多?
怕入唔到行畢左業一段時間做第樣野
Yes
Bw的叫body shop ws
Bs 的叫 cta contract technical assistant
BW body shop係最多又最易入,但你讀mech唔符要求。BS 果邊都有bodyshop叫CTA分BS同BSS, 前者係當TO畫圖,後者當WS用,請d 1~2年經驗既人多。
原來如此
依份寫WS(BS)係咪都岩我?
https://hk.jobsdb.com/hk/en/job/works-supervisor-100003007629646?searchRequestToken=177e5a75-13ce-4c10-b259-9c3ba222ad66§ionRank=1&jobId=100003007629646
如果無經驗, 入唔到行, 有乜辦法可以做住學?
做學徒啦
或者做bs sub仔啲ae,人工嗌反FG價
BSS 係BS supervisor? jobs db 會出?好似見BS 多,好少見BSS
其實近10年既退休潮 唔係主要有大量人退休導致
主要係部門澎漲 再 加基本的退休數字 導致

點解會話退休潮會消失,唔係少左人退休,要退休既每年都有固定數目,但最主要原因係 部門開始縮或停止澎漲

近20年 最大水入職既 係09-12個幾年
+35年 最後大水退休潮大約會係2034-2047附近
CTA請1-2年經驗, 係咪最基本最易入就係SUB仔AE 好似全部都做到無收工?
有無話做邊瓣既經驗, CTA或第時IN HOUSING WS2特別有用?
HOUSING都有好多位做到無收工, 要輕鬆唔好入HOUSING
做BODYSHOP係有少少優勢但唔係絕對, 同埋講緊入面好多BODSHOP都未考到PERM位, D位唔夠分同做緊果D都爭餐飽, 仲有D位比街外人考入黎, 除非你覺得自己好有料或者拍到好馬房, 否則諗下其他路好過, 到時比人水入去做萬年BODYSHOP又考唔到PERM位就尷尬。
好似今水唔係好多人有interview咁嘅
黎緊哩幾日interview 既人係咪唔洗去
收信?
I cant beat them
I join them
黎緊要去IN水記既WS都唔知點算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞