喺香港返工到底有咩意義?

199 回覆
459 Like 11 Dislike
咩工咁閪?
真,香港人真係好怕事,老細天堂黎
係要重整工作環境
真正留唔到後生仔嘅原因
以前返過一份工,上司係外國移民回流返黎,諗住佢會冇咁奴性,會注重work life balance啦

點知有一日條team有個人辭職,另一個同事臨時頂佢d野黎做,日日九點做到凌晨四點,個老細見佢冇冧檔居然cut左個headcount,仲公開appreciate佢‘砌得’,至此我就知香港人奴性係入晒血冇得救。
屌佢老母臭閪
生存
咪鬼做啦 返M記7仔無咁嬲 少dd錢 返少勁多粒鍾
福利主義
係呀屌
番工條臭閪上司
要人番工頭一粒鐘唔俾去廁所同飲水
成班唔敢出聲
出聲果啲又比人逼走
你老母臭化閪呢個時勢仲要返工
口罩
政府工應該一日都唔使返
平時係返44,講緊而家呢個時期應該一日都唔返
好中
想睇書學野已無精神
一訓教就代表一日結束 除左返工 乜都無做過 虛度左一日
明明香港主要經濟都係食 物流金融老本
其他行業比香港人過好少少得唔得
窮人做奴 肥曬班有錢佬
返七個鐘根本已做到返九個鐘既野
香港人讀咁高學歷 有國際視野 都係做奴隸
就算選擇唔結婚生仔 你想排個公屋一百呎單人單位都要排至少十五年 連少少私人空間都無
返工迫 搭車迫 返到屋企都係迫
點解唔可以有d工 返五至七個鐘 你扣返我人工算
一星期返兩日,屌佢老母
就係D商家同政府搞到香港人疲於奔命,目的係長期渣住你地春袋
其實而家呢個時勢 係咪寧願罷工都應該唔好返工 呢個星期開始多返人返工嘅話 感覺唔過半個月疫症會社區大爆發 係爆發之前係唔係唔返工保住自己同屋企人先 順勢全民被罷工 叫政府回應返五大訴求

如果話返工無收入生存唔到
咁返工中病毒入院又係唔係一個好選擇呢
我覺得最癲嘅就係香港人可以當冇事咁日日返工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞