喺香港返工到底有咩意義?

199 回覆
459 Like 11 Dislike
工時長到仆街,就算做政府工每星期都要返44個鐘,都係好撚柒長工時(長過你嘅訓教時間)
人工又低到仆街,就算比你人工高都追唔到樓價,追到都供到仆街,大半世人為樓奔馳
工作量大到仆街,通常一個人做一個半甚至兩個人嘅工作量,就算比你搵到份hea工,都係block左你大半日

老實講,最近成日話攬炒攬炒,我就真係唔撚理送唔送中,只係覺得香港呢個咁垃圾嘅返工環境應該徹底重整
會員 #240250 - 徐永強 極有可能係五毛, 分化撚, mon-post狗或網軍
請大家保持批判性思考,善用不推文回覆,該會員以往言論:

我正式宣布,大家休息至立法會選舉!!! - #1
前線手足嘅血汗總算有回報,大家記住沉著冷靜,唔好再開花,免得令民意逆轉!記住血債票償呀!要喺體制內打贏佢哋!
嚟!一齊叫!光復香港,時代革命!
lihkg.com/thread/1756452/page/1?ref=sharer&post=1

香港人終於贏左第一仗!多謝勇武手足,你地終於可以退下火線 - #1
首先多謝各位前線勇武手足,你地嘅血汗已經化為選票,我哋幫你報咗仇。
區選大勝,證明民意喺我哋呢邊,我哋下一步就係要建立黃色經濟圈,
等啲黃店發大嚟搞,請返留咗案底嘅手足,再下一步就係贏埋立法會選舉。
現階段抗爭運動正式轉形,最緊要唔好再搞以下幾樣野,
因為太影響民生或者畫面唔好睇,有可能會令民意反彈:
1. 堵路
2. 火魔
3. 裝修
4. 神獸
5. 黎明行動
6. 三罷
想繼續表達訴求嘅可以考慮星期日搞下遊行集會(記得要有不反),
記住唔好影響市民,唔好失民意,最好做咗都冇人知!
Come on!光復香港!時代革命![img]http://www.lihkg.com/assets/faces/normal/agree.gi
lihkg.com/thread/1755038/page/1?ref=sharer&post=1

運動已完,大家請接受現實 - #1
打左幾個月而家先返轉頭玩和理非玩感化,一定冇noise。林鄭嘅策略簡單暴力,但非常成功地將前線拉得七七八八,剩返嗰班和理非不足為患(其實對家由頭到尾都冇放和理非在眼內),就由得你喺度圍爐打飛機,打多排冇癮就自己散。
lihkg.com/thread/1743386/page/1?ref=sharer&post=1

請立即停止黎明行動! - #1
黎明左咁多日,打工仔都適應哂,要返工嘅早兩個鐘出門口爬山都會返工,最多係遲一兩個鐘,但再搞落去只會令打工仔屌聲四起,增加民鬥民嘅情況。我呼籲大家立即停止黎明行動,準時返工返學方為上策。
lihkg.com/thread/1740561/page/1?ref=sharer&post=1

正式宣布黎明行動唔撚使再搞 - #1
好簡單既道理:一鼓作氣,再而衰,三而竭。
所有招數都係用一次,唔食住上星期個勢搞落去就唔使旨意再搞,你不妨睇下呢場運動有咩招數係停完之後再攞返出黎用係work既?
所以各位準時返工啦
lihkg.com/thread/1737015/page/1?ref=sharer&post=1

意見及舉報: lih.kg/1707551

係咁咖啦 窮呀
唔返工點生存
返工係長過訓教咖啦
見同事多過見屋企人

有時都諗 其實唔差在係公司訓埋
你放工返屋企 其實都累到仆街
都係沖個涼 食個飯
就要準備第二日
資本主義=9
問題係當個工作環境咁差嘅時候,同事關係好極有限
無睇你內容,但係都係要繼續返,直到死去為止
期望新政府帶頭跟德國28小時
返你就返啦 嘈
40個鐘已經係極限,返得再多都唔會有生產力
出黎隻揪
以前返過一份政府嘅合約hea工,返工70%時間都係玩同吹水,同事之間圍威喂,一齊吃喝玩樂去旅行,感情好到而家。
最重要係,當時嘅星期日係唔會諗"唉屌你老母聽日又要返工"
真係可一不可再
藍絲港豬請入!元氣搞優惠!
https://lih.kg/1813301
你唔出黎做 人地點買林寶呀
屌你老母又返工
我返到啦 屌
咁早返托撚咩
芬蘭新任女總理倡每周工作24小時
https://lihkg.com/thread/1813467/
屌你老母
認真POST無人理? 推
齒輪咋,你就想啦有得你做狗咁開心?!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞