唔該依家真係同我開始全民口罩

247 回覆
1001 Like 7 Dislike
PITTA個隻係擋塵同花粉用,防唔到細菌病毒
出街已經見到有人戴n95
推 ! 全民 N95
推!
唔好去萬寧啊,怡和集團撐狗㗎
係都去屈神寺幫襯誠哥啦
推!
全民口罩日 全民蒙面法
我都覺
邊到咁平
上環個邊
全民口罩冇問題,但都想正視聽,學識點樣做風險評估係好重要。因為如果真係2003年番版就全民口罩係唔夠,詳情真好長,同埋 depend on 果隻病毒特性,而家係乜都未知。學左D基本野先啦,如下:

1、病毒 virus 正常都係不停變動。

2、每隻病毒通常喺某D host species 生存,通常衹係共存,對 host 冇影響。

3、人類經動物 host ,會接觸病毒,而且經常發生。絕大多數咁嘅 animal virus 唔會令人生病。

4、關鍵係咁 : 因為 #1,有時animal virus 變種會令人生病。

5、但因人類係經常有同呢D病毒接觸,相對變種成病係罕有。

6、第二關鍵 : 變種病毒能夠入侵人類成病,亦未必會再變種令到人傳人。

7、關鍵三,人傳人,程度都好大差異,例如 H5N1畜流感,驚左成二十年都係有限度人傳人。2003 SARS 比較傳得易少少,但衹係少少。2009 新型 H1N1 Mexico 豬流感突變,立即爆發全球大疫情,跟住就成為人類季節性流感,呢三個案例都由動物病毒變種跟住人傳人,但普及程度天同地比。

而家武漢由新聞睇到,似乎變左動物傳人,未到人傳人,要密切留意,但如果唔係醫護或家人,唔洗咁快驚住。

最後,用而家抗爭做比喻,前線有時話防暴未落車,洗乜咁快走呀?咁而家係傳聞有D疑似狗車,未 confirm ,喺狗屋停車場,好似撻著 engine ,未 fc ,有排都未洗驚,但因已知狗習性,check 定返屋企路線,上 TG 追消息,手機設防係基本,係咪?
有同學今日病左冇返,仲坐我隔離,我會唔會死
全民口罩 班藍既就由佢中沙士啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞