[觀賞蝦]連登有冇人養蝦

486 回覆
37 Like 4 Dislike
水晶定左水都唔難養既
我6 7年前迷上玩蝦
屋企無位係書枱開個7吋缸
個時入左對種蝦千幾蚊
點知去個旅行返黎熱熟左
各位有冇咩陰草推介種黎降低NO3?
自己個缸唔算強光照, 同埋唔打CO2
開缸時靠睇網上其他人寫既文, 所以底泥鋪左成3cm ada泥.
開頭個缸淨係得莫絲, 後來見NO3高所以買左圓心萍黎吸.
但都唔係跌到去近零, 仲係keep住15既位. 覺得係底泥釋放出黎既氮肥令NO3降唔到落去.
網上見人話種根系水草會吸多d氮肥? 咁有咩好推介? 皇冠草? 小榕?
ADA 泥要等最少一個月,換完水先再落蝦
BTW,圓心萍加莫絲應該夠,俾D 耐性
已經養水1個月, 落蝦再養左5個月啦.
有一直check住d NO3都係唔多降得低
因為早排D蝦抱蛋, 而家已經生左7-8隻蝦B出黎
驚NO3會影響到蝦仔既生存率先至諗辦法想再降低D
大葉根粗長浮萍
Sor, 以為你啱啱開缸

或者可以試下放埋金魚藻,水蘊草同埋guppy grass呢D生得好快既水草
請問guppy grass 中文名係咩?
之前金魚藻同浮萍同時間落缸既.
之後金魚藻就係咁爛葉爛根, 反而浮萍就係咁爆
唔知,我試過google search 都搵唔到
不過我諗魚街應該有得買掛
利申:新手
我上星期係水草買咗3隻大和藻蝦入水草缸,幾日之後眼睛就變咗白色,尋日已經死咗隻,然後今日發現又有一隻蝦隻眼變白色
有冇巴打知係咩病定係係個缸嘅環境有問題

呢個星期開咗缸 養白襪+可樂+兔螺
Set咗缸幾耐?用咩過濾?個缸幾大?養咗啲咩?
有無養蝦tg,啱啱新手入門求指教
其實可唔可以用木化石落去整造景?
問過有啲鋪頭話可以有啲話唔好驚脫唔到殼
Btw 自貼
槍蝦係邊買
搵左好多間都冇
你啲蝦一換殼佢就會去咬蝦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞