[觀賞蝦]連登有冇人養蝦

486 回覆
37 Like 4 Dislike
佢好靚! 我上網睇到可以郵寄過黎,都心動想試。不過屋企唔夠魚缸所以都係等等先
分享下,之前6隻極火蝦生左十幾隻仔好似生活得唔錯,雖然其中一隻大蝦死左⋯⋯⋯⋯但忍唔住膽粗粗試下飬水晶蝦,平平地$100買左5隻。

依加個缸繼續用頂濾,加自製Co2,D草都生得唔錯,牛毛由其狂生,有5隻大極火蝦(愈飬愈大隻,依加最大果隻有成2-3cm大lol),5隻紅白水晶蝦,兩條小精靈,三隻蜜蜂角螺,最多數到17隻極火蝦仔,但係有D似櫻花蝦多過極火,可能遲下變返晒黑殻蝦都唔定,諗緊好唔好將D唔夠紅嘅放過去鬥魚缸,但係鬥魚缸成27度,佢地係咪應該頂唔到

希望d水晶蝦可以好似極火蝦咁好生

啲草同啲蝦都好正
巴打D草好靚,係乜品種?
前景係迷矮,石邊係牛毛,左要高果堆係綠宮廷,其實d水草種得好求其,如果真係玩水草缸d高手可以整到好靚,我飬蝦為主簡單d
我想問下有一隻紅紅D透明既蝦bb 係唔係激火蝦? 我買左水晶蝦返黎跟著連帶有一隻蝦bb 俾我😂😂我都唔知係咩黎
同埋27度應該會死?鬥魚唔會食咩?
紅紅地透明,應該係極火或者退化返做櫻花蝦d fd
點解唔可以比隻水晶我😭😭 不過佢好可愛所以唔緊要啦🤤
上面有人話分分鐘貴過真蝦
點解你地可以影得咁清 我啲蝦生咗b想影上嚟
但係focus都focus唔到
電話問題? 😂😂😂😂
養到3cm長,唔知點解紅紅地嘅大和藻蝦

加多張白點蜘蛛,好鍾意佢D白點
我又係有大和藻蝦同條Bristlenose Pleco
之前試過養水晶蝦,但唔夠一個星期就死哂
想問養蝦要有咩設備架?易唔易養
新手thx
有冇邊間買米蝦推介? 啱啱整左個草缸d水穩定左想試吓養蝦
睇你邊區,我自己極火喺天后買,貴出面小小但係買6隻生左十幾二十隻感覺應該幾可信,水晶蝦就喺魚街green concept買,都算平,暫時飬咗一個星期左右無咩問題
我住沙田果邊 咁我搵日出魚街green concept睇吓
之前養水晶蝦 養親都死
玩左1年半 放棄離場
我之前都日日死蝦,但改用底濾板就冇事了

你可以試下
我都係底濾板+前置+濾桶
點解前面講到門檻咁高
我麥飯石做底再加碌木綁莫絲,平價掛濾平價燈,啲蝦都無乜點死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞