完美風暴:武漢出現SARS

1500 回覆
1275 Like 13 Dislike
我只係唔太看輕中共啫
SARS 又唔係新野
耐不耐倒d漂白水落去消下毒
實驗室有
自然環境都有

因為當年只係突然感染人數少咗
斷咗感染鏈
導致冇得再係社區流行
但到今日都冇人知隻菌點黎

有人話可能係支那深山入面既蝙蝠係源頭
所以其實隻菌一直都係我哋身邊
只係好彩班支那人SARS之後食少咗嘢味
所以少咗機會再爆發
上次攪得掂SARS,係用人命同時間去拖住,SARS 係無藥醫嫁。
我諗你上次爆SARS 果陣都好細個喇
唔係新野…預防得唔好就變種架啦,你睇下非洲豬瘟
//2013年央視報導,十年來潛心研究SARS的香港大學醫學院傳染病學教授袁國勇稱,SARS病毒的天然宿主是中華菊頭蝠(Chinese horseshoe bats),他指出:「我們開始的時候以為果子狸是『天然宿主』,但這是錯的。」袁國勇說,「因為在野外的果子狸和在繁殖場的果子狸都沒有這個病毒,但果子狸到了野生動物市場的時候,就有SARS冠狀病毒,這說明果子狸是在野生動物市場由其他的動物傳染的。」[9][10]同年10月,英國廣播公司引述《自然》雜誌報導,澳洲病毒學家Gary Crameri及團隊在中華菊頭蝠身上發現兩種類似SARS的冠狀病毒,它們與一種ACE2受體結合後,以同樣的方式感染人體細胞。這顯示,冠狀病毒也可能直接從蝙蝠傳染給人類,不一定要透過果子狸等這類中間物種[11]。//

班撚樣可能食中華菊頭
非洲豬瘟都唔係新野

唔係新嘢
但十幾年後既今日仍然冇藥醫
傳染途徑都仲係靠估
連係咪真係唔可以空氣傳播都冇人俾到100%肯定答案

十幾年隻菌都繁殖咗幾百億代
進化成點冇人知
SARS新變種

驚咩?一齊攬炒囉
送自己中?!
免費都唔去啦!!
陣間有入無出
又食菓子狸
難分真與假
強國人冇豬食....所以...
on9人真係會跟on9名
話唔定已經傳左落黎
共產黨本身就係最大災禍!
戇鳩
鼠疫同非洲豬瘟都唔係新嘢啦
只信自己相信的
仲有中左招既只係隔離係醫院,食流感既藥去舒緩下病情,要靠自己抵抗力去好返,就算好返左,對個肺都有永久傷害。
支那咁叻又發豬瘟嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞