有冇人覺得中大啲粵語網站真係好正?

37 回覆
118 Like 2 Dislike
不過粵典好似係自己私人搞出嚟,唔關大學事

上網check返嗰個人好似係叫劉擇明,係個語言學者
https://www.metrodaily.hk/metro_news/%E5%89%B5%E3%80%8A%E7%B2%B5%E5%85%B8%E3%80%8B%E4%BF%9D%E7%B2%B5%E8%AA%9E-%E7%AB%8B%E6%9C%83%E4%BF%97%E8%AA%9E%E5%86%8D%E8%A7%A3/
仲可以一次過查埋速成碼
粵典唔係學術機構,係愚公移山集團成員。

講真個 UI 真係最濕碎嘅嘢嚟,我知各位 IT9 朋友好鍾意玩啲新技術,但就算真係有好L多錢用,都會首先去請啲語言學家、粵語專家之類做好啲內容。正所謂 if it ain't broke...

而如果有 IT9 幫手嘅話,首先第一樣嘢想做嘅係整返個粵典官方app先⋯ 所以個 bootstrap 可能會伴你成長多幾年架喇 :0) 不過點都好,多謝你哋咁留意呢啲細節 XDD

講起大學(利申成世人同大學冇咩緣份),其實以大學運作模式去搞呢啲項,啲 funding 一完成個項目就好易胎死腹中。而呢啲項目好易 underestimate 個 cost 同執行困難。而大學好鍾意自己 keep 住啲版權,啲嘢做到一半唔俾人繼續做落去,最後每個大學嘅相關部門都嘗試做一次,就會出現幾份做到一半嘅字典/詞典~ 當然胎死腹中嘅項目大家就唔會見到成果啦,我可以講嘅係唔止中大做過粵音/字/詞嘅dictionary,其他 U 都做過類似嘅嘢~

當然民間做又有其他嘅麻煩 (例如冇錢...),大家都係義工自發去搞。不過抱住愚公移山嘅精神,呢啲嘢冇大台(只有小台)都可以做到啲成果出嚟嘅。
其他U都有整過類似嘅嘢但係冇public出嚟?
重有另一個網都好正

http://www.kwuntung.net/

呢個網有幾樣嘢都好正

包括
東東詞庫
東東錯別字詞典
東東讀音小字典
東東同義詞詞典

我覺得呢幾樣嘢幾好用
真心正 成日用
推一推先。
覺呀好正
好多大學整過類似嘅嘢,冇乜幾多可以埋尾。或者最後細細哋出本書仔、寫份 paper,就當做完。
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞