data analyst 入行/前景

136 回覆
5 Like 8 Dislike
其實真係間間都唔同
見過有啲Telecom請DS入到去係做BI野 亦都有啲係比較advance / high level去做Feature engineering, strategy design, ml etc
不過好多時都要Presentable 因為要將成個idea去比老細 fight budget

利申:recruiter
無話唔得
Data science 最基本都要識stat 同 ML啦
黨鐵好似請緊
讀就直接data science啦 ds喺美國極度搶手
大公司每年100k up已經係underpaid
ds算係stem你仲可以留低做3年野 變相有3次機會抽h1b
Ching係美國做野?
我ug係business 所以想揀啲關business又關stem事既大啲機會留
但係咪就算tech company都難sponsor H1B unless係大果啲
ching tg傾? 想請教你 https://t.me/abcchan123
我之前見到,applied,無回音
我ug美國讀而家美國返緊工
有啲大學supply chain都當係stem你可以試一試讀個master
其實要搵公司sponsor h1b唔難 難就難在抽中你個下 如果只得ug你剩係得4分1機會 有post grad就機會大啲 可能3分1左右 有啲人一次就中 有啲人三次都唔中 都好講彩數
完全唔同 ba 係做it同user(多數唔同departments)既中間人 做夾心咁
多數ba都唔會使掂code or data analysis
因為要對it佬 要大概要發生緊咩事 但我做左年覺得唔使it底都得根本
但呢個role好睇間公司點define 有d要個ba全能 debug都包埋... 有d就做中間人幫2邊講下數就得
照apply下啦
上網了解下咩叫sdlc咁 for interview 9up下
睇你用咩角度睇
打份工- ok
專業 - 垃圾工咪鬼做
師弟 唔好對da有太多期望 佢最多教你一個3560 / 4000a 但真係好基本既ml
其實點先俾人地自己識用python 做data? Interview 點show 自己識?? 話自己用過python 做過map, plot 個chart ....咁耐得唔得??
整啲demo?github個啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞