data analyst 入行/前景

136 回覆
5 Like 8 Dislike
其實data analyst 同scientist 係唔係高人工?
Fg應該係咩價位?
最近機會好小
同問
data analyst = 低級IT狗
data scientist = 高級少少IT狗
好多field
邊個界別
有msc in economics,識R,python,econometrics
可唔可以入行
100個入行得唔夠10個成功
外國搵好多
香港no IT
見過份 data science entry level工
佢地會expect你有能力handle晒成個project
都幾好景,3年exp 3皮問題不大,叻仔5皮都唔奇,當然金融fintech 之類出手會豪爽少少但其他industry 3皮都係輕鬆,it狗黎講算係咁
entry 唔 entry就真係睇老細background
有公司會expect一個人可以寫成套system賣出街,呢類出手都高

同埋間間做的野都唔一樣,各個title都會掉轉用
巴打介唔介意講多少少通常要咩background先入到行
睇你做咩industry
business的話 bba/econ/finance/cs/quantitative major(math,phy...)都見過
識code係必須,python/r is better,銀行好似要sas
有部分只require excel vba,不過我覺得呢類發展空間唔大

個人認為有mindset重要過background,好多都係一邊做一邊學。
degree係必要,有唔少(我估一半)會想搵master或以上,不過寫就咁寫,實際得degree都可以試下

經驗都係一樣,唔會有人寫明寫fg,不過都係可以試,除非人地寫明要3-5年經,就忟水少少

如果入行搵工,就咩都要試,呢行入門完全無標準可言,個個老細著眼點都唔同
入到行儲到經就好易轉工
3年經有30k
再做上去就睇能力
3年30k 其實好低人工
大把行業都做到or有突
想知fg 價係? Min 2 yr req係唔係唔請fg,同埋行情點樣? 多唔多人爭?
Send多啲cv出去試啦
你impress 到佢fg都會請
何況呢行都幾等人用 好多都keep住請人
不過同一時間都相對多人爭
有master會著數啲
你唔嫌棄咪入住啲普通嘅公司做兩年跳
好多人都係咗
入到行儲到經就好易轉工
3年經有30k
再做上去就睇能力
想知fg 價係? Min 2 yr req係唔係唔請fg,同埋行情點樣? 多唔多人爭?
Send多啲cv出去試啦
你impress 到佢fg都會請
何況呢行都幾等人用 好多都keep住請人
不過同一時間都相對多人爭
有master會著數啲
你唔嫌棄咪入住啲普通嘅公司做兩年跳
好多人都係咁
同埋你有咩skill
Ug讀咩科畢業
讀cs識自己砌嘢就輕鬆啦
讀stat就難搵小小
讀bba就祝你好運
min 2年經即係請fg呀
你行下個市應該十間有九間都寫要2年經,剩返有一半會當你reseach pg識一腳踢
Engin
識少少python
fyp識用arima/k-means/DBScan/clustering techniques flow
oracle/sql server
Power bi
半年full time
咁差唔多啦 搵份入咗行再慢慢學
做緊data consultant developer(ETL/congnos,但搵唔到data analyst 去入行,都幾難
你做緊份性質都接近 應該唔難搵
照send cv出去先囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞