[重開]1224霜夜倒數遊行已獲發不反對通知書,但我決定忍痛取消今次活動

727 回覆
2825 Like 186 Dislike
去商場啦
push
決定非常明智

1.本來平安夜(根本每一日都係)大家都係可以外出,而政府都有鼓勵當晚外出。眾所鳩知,每年尖沙咀、中環呢啲地方本來就會人多到水洩不通,即係有或者冇遊行都好,條街嘅人數本來就相差無幾,我覺得其他市民都有權利體驗一個既難忘又催淚嘅平安夜

2.如果照新嘅時間去舉行遊行會將界線劃得非常清晰,即係一到22:01嘅話不反對通知書就會失效,假如自然情況下人群擠塞或者狗隻堵路令參與者未及疏散,都會令手足更易置身險境。除咗時間上嘅界線,仲有路線上嘅界線,即係手足進入冇不反對通知書嘅地方嘅狗都會搞鳩你,當然仲有講乜鳩賞花杏仁露嗰類戇鳩說話

3.如果照舉行嘅話,25號朝早條柒婆又會行出嚟講大家有乜鳩自由云云,但就肯定唔會講遊行時間大幅減少咗3個鐘。本來出街同遊行呢啲就係應有權利,點解要咁樣俾人剝削自由法,反正批唔批大家都會照出嚟,咁我寧願佢唔批好撚過

4.時間大幅削減情況下繼續遊行,論話題性或者傳媒集中程度(e.g.報導篇幅、記者數目)一定會比較遜色,先唔講本身個活動影響力,但可以肯定嘅係班狗會更加肆無忌憚咁濫權濫捕,考慮到咁嘅情形,雖然責任唔喺搞手到,但都無謂要搞手承受一啲無謂嘅壓力

總之一句講晒,寧願大家自由活動都唔好妥協喺一個咁不利嘅安排
和你慳: 自組罷買團
https://lih.kg/1793596
年年聖誕都出去倒數
多謝巴打
你咁勇咪去囉!你估樓主好想搞左咁多突然取消架!你睇下條路有幾西啦
唔緊要啦
多謝晒思穎巴
自己決定聖誕去邊

兄弟爬山 各自努力

分化撚收收皮
1224 和你看燈飾
日日嗌革命嗌報仇但原來革命同報仇要有不反對通知書先可以做。
係要人22:00倒數cls
辛苦巴打
上次尖沙咀都做得好好架啦
期待巴打下次遊行
有無主辦單位都唔緊要 香港人不嬲be water
利申 年年都會去tst 食飯
有咩一人聖誕大餐岩食?
取消
平安夜出去行街有咩問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞