[非分化][後路]致累了的香港人,如果你想去日本生活我可以幫到你(1)

136 回覆
7 Like 12 Dislike
push
黑警跨越英國領事館領土 執法拘捕手足
咁仲有咩網
最近有d人話用wantedly,但係感覺幾難請。
我手上既都係比較entry既工,如果想一黎就高級d既可能真係要讀到n1先有得諗
不要忘記不要習慣

香港人其實好多地方都好受歡迎,識日文又識中文又識英文,所以需要用到多言語既工好多都好易請,不過如果係IT/工程/大部份OFFICE行業其實都要N1左右,因為要確保同你D同事溝通到。

至於有咩好處,除左空氣好﹑馬路闊﹑車平樓平﹑靚女多﹑睇醫生唔洗排期﹑買咩都好方便﹑搭車有得坐﹑識幾種語言D人會覺得你好勁之外暫時未諗到有咩好處
只要你有合法居留權 (留學/工作/家屬之類) 就要交國民保險,因應收入都有折扣,一般留學生一個月國民保險好似2千定4千yen。
另外非專業人士,fg,係東京做一個月大約得20萬(未扣稅),如果日文夠勁可以入下d商社,28-30萬我都有見過。
黑警殺人棄屍斷正,無可疑
正式宣佈香港政府已經放棄咗香港所有嘅年青人
https://lih.kg/1824180
中共肺炎已傳入日本
上個月捉勇武,今個月捉連儂,下個月…
push
履歴書嘅氏名仲未諗到作咩好
係咪可以完全9作
passport個名,拎去搵日文拼音
即係冇得自己改日本名
啱啱見到WH 好似冇得直接轉 Visa (上年10月開始)
要搞咩認定證明書

利申 仲未搵到agent
有無得直接轉我唔知,但係如果wh期限面完試收左內定,番黎再申請visa就一定得
PUSH
push
東京福祉大学與其附屬校 已經就快係大學度除名
就算畢業都唔當係大學學位
另外大阪観光大学都係同樣情況,超時打工問題嚴重,開始比政府睇住,持續既話可能同東京福祉一樣下場
啱啱睇咗WH d嘢. 好多嘢填
又開始擔心去到搵工搵屋
WH搵屋最麻煩,無收入無保證人搵唔到一般屋
無中介無經驗自己第一次落地真係好麻煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞