[非分化][後路]致累了的香港人,如果你想去日本生活我可以幫到你(1)

136 回覆
7 Like 12 Dislike
係 無計
兩年咋 不過打算邊搵邊做囉
巴打係自己改日文名定點
Agent 網要填
自己改完之後發現柒柒地所以又改番
有咩AGENT網要填請指教,JOBSDB登左一半仲未決定落廣告,仲有其他咩網
見到有個 リクナビNEXT
姓名開始係咪可以9填
呢個網一般比日本留學生用,記得以前年年都有一個新既好ON9
而且入面既工大部份都要求日文最少N1咁濟, 同當地大學生搞就職活動差唔多
有冇網推介
你想要邊種?
如果你係海外既話除非你日文真係好勁, 唔係既話好難搵工
一係就拎留學VISA/WH之類 到左步再搵就多好多選擇
覺得讀書貴既話睇下我可唔可以搵到D工比你過住去先, 然後再換其他
WH要等到4月
到時再過去搵? 諗住搵外商公司做IT9
外商已經難搵 唔洗日文勁既外商IT更加難搵
大部份無N1既都係做緊勞工
即係一家四口去,一個人有工作簽證就ok?
子女未成年既話就係
依加有3個月搵工課程隨時可以報名,不成功不收費,詳情TG

只要仲有一個香港人想逃離中共我都唔會放棄
係咪一定要有N2以上先搵到工?
唔係,不過照你日文程度搵到對應既工。
OFFICE工一般N1居多
比你tg 我ok?
#1咪有囉
不過我日文廢
坐3望2 等WH好似好d
其實WH都係睇日文程度搵, 唯一好處就係選擇應該會多好多, 前題係日文夠勁

唔係既話慳一筆搵AGENT可能會好D
PUSH
好難講,一係投資簽證自己買田搞,一係用特定技能簽證入。

不過咁耐以黎我都未聽過一個例子真係外國人拎特定技能簽證做農夫,所以我都唔知搵到幾錢
想問下如果30以上,日文程度有N2..
無留過學,係香港有做過日資公司
想係日本生活同打工,難唔難搵工?
如果想安安穩穩坐office既最好都係n1左右
同埋申請visa時最好見既果份工同大學同科, 會比較易出
巴打去嘅時間 自己租屋定點
我去既時候係自己係香港一間一間地產搵, 搵邊度租比外國人, 邊個地產可以代筆填表
去到之後因為無銀行無地址無電話既關係比錢都好麻煩, 好在本身以前自己有經驗 同埋個地產都好好人咁幫我代理左一部份先住得到

唔係既話真係好難搞, 我都住左一星期左右hostel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞