[新手]第一次去日本 想問八日大概洗費係幾多?

35 回覆
1 Like 2 Dislike
黎緊五月第一次去東京
會兩個女仔去,
唔知應該預幾多錢先夠,
如果去八日,唔計保險wifi蛋購物
大概會用幾多錢?

要另外用錢既行程:
1 東京迪士尼 預600 門票錢
2 和服/浴衣體驗 預300
3 想去河口湖 車費預多300夠唔夠?

食既話 預兩日一餐好既 平時就普普通通食個飯
唔特別鐘意食刺身壽司 早餐食便利店

咁既話大概要預幾多錢係車費食野同必須既洗費上面?
未去過日本所以唔太識預
求指教
AA?
AA?

係呀
普普通通你預1500-2000
你想再平D就松屋 600-1000
再平D就超市夜晚特價或者便利店飯
車錢上網睇有無pass加apps (乘換案內)check ,基上係東京市中心離唔開十幾廿蚊程。
食就普通don飯拉麵就五十至八十,其實預每人每餐一百蚊都好多好野食
窮遊住Hostel搶到hke大特價的話
5千左右
Hostel 我當150一晚
150x8= 1200
機票 1200
2600洗8日,減出入機場,每日300
窮遊4000~5000 possible

Btw去河口湖搭巴士平啲
你睇下搶唔搶到平機票,搶到會好好多
其實預機票,住,玩,港幣7千左右差唔多,我主張去旅行唔好就住就住,睇下你想點玩,會唔會食貴野再預
Btw,平機票要早買,留意下
其實你計晒必須要用嘅錢之後,一日預500~1000蚊港紙左右就一定夠
住宿、交通、食全部有數得計
我每去一次日本用20張10000yen紙
我就去買書 你地應該會shopping
其實差唔多
機票酒店就買左喇之前
而家係唔知點預洗費好
其實你計晒必須要用嘅錢之後,一日預500~1000蚊港紙左右就一定夠
住宿、交通、食全部有數得計

1000港紙 咁去八日咪要成皮
Btw,平機票要早買,留意下

買左喇 唔該晒你
我每去一次日本用20張10000yen紙
我就去買書 你地應該會shopping
其實差唔多

即係$14000港幣 都幾多
你睇下搶唔搶到平機票,搶到會好好多
其實預機票,住,玩,港幣7千左右差唔多,我主張去旅行唔好就住就住,睇下你想點玩,會唔會食貴野再預

我機票酒店買左大概$4500
普普通通你預1500-2000
你想再平D就松屋 600-1000
再平D就超市夜晚特價或者便利店飯

2000係淨係食?咁加埋車費係咪預3000好啲
食野預1000yen(70蚊)一餐其實好夠. 當然松屋果啲可以再平
3000-4000yen就已經食到放題之類 再貴啲就算高級野
東京市內交通唔想煩就買pass 想計有冇賺蝕就用乘換案內check要去既景點
冇記錯一日pass 600-800yen左右
計埋每晚落便利店宵晚500yen
唔計購物同手信大概係咁多
同埋要睇你市內去咩景點玩
上次去東京 Around$8000 連機票($1400)&airbnb(~1000)&迪士尼門票 當地使費冇特別慳
去左10日 2萬蚊乜都包晒
個個叫人食松屋係咩玩法
食一次都夠啦
人地又唔話要窮食
定食你預千零二千yen一餐
拉麵就一千左右
2-3萬
呢個數走唔月山
2-3萬
呢個數走唔月山

廿萬yen一個人
如果你唔係嚴重shopping
痴撚線去次日本都2-3萬...去歐洲咪成10萬
二十萬ok啦
plan 好dd
會慳多D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞