全民造星2 最黃歌星- Hugo

370 回覆
1591 Like 16 Dislike
我無野講 我唔解鎖 我搵律師 唔好凶我 我投訴你 五大訴求,缺一不可 撤回修訂,不撤不散 撤回暴動,釋放義士 警黑勾結,獨立調查 落實承諾,實行普選 光復香港,時代革命 616 721 811 831 10.1 11.11 香港人報仇

Thank you, good music!
平時唔太聽歌都覺得好好聽
本身都從來都冇留意造星,尋晚同班fd 打完牌扭到99台見決賽睇直播,我一直都係純粹一路睇一路上連登
點知聽到句歌詞「時代力量究竟會不會成功,團結一心不要忘記初衷」,即刻醒晒
仲投埋票俾佢
仲要冇願榮光咁有國歌 feel,純粹創作,會易入口
仲有第一段「雞蛋」、「手足」
真手足
I like her
廢青同綠魔都好正
綠魔真係比喻得好好
成個畫面岀左黎
成首歌都好正
推到有人唱 高清版
推到佢再唱多次
老實, 現在時勢大家知大家明, VIU始終是個上下千人編制電視台, 行事點都要兼顧好多野, 首歌絕冇可能事前冇人知會出, 要排舞要夾CAM, 要BAN事前花姐BAN九你你地外面都未必知, 唔出字幕少少地妥協一下其實外面大把人自動會做, 我唔覺亦唔認為咁就算佢"淺藍", 上次都星期六晚播1987逆權公民啦, 咁都要比人罵好鑽牛角尖呀大佬.
https://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20191216&s=7018882&a=60384249

ViuTV《全民造星II》昨晚舉行總決賽,吳啟洋(Phoebus)、張天賦(MC)和李祉均(Oscar)分別取得冠、亞、季軍。不過整晚最叫人感動的,是參賽者丘凱雄(Hugo)唱出自己作曲、拍檔Retroll HIP HOP的原創歌《山下見》,當中歌詞「茫茫圍城的顛簸,層層燎原的星火 重燃原來消失的感覺」、「一個族群被化淡 一隻又一隻被打破嘅雞蛋」、「四面八方素未謀面嘅手足 攀上一座山峯」、「時代力量會不會成功 團結一心不要忘記初衷」、「有邊個唔想做小小廢青 被迫挺身不惜與綠魔交織 步步進逼 過激 全民反擊」,而Hugo演出最後,在反送中抗爭者梁凌杰去世半年的昨晚,說出一句rest in peace,歌曲明顯為反送中運動發聲。

不少網民看罷即表示要改投票給Hugo,雖然最後Hugo三甲不入,但Hugo演出片段在社交網洗版。Hugo今日凌晨時分在Instagram留言說:「希望今晚可以為每個回家嘅途人找到一點慰藉的星光,我們堅持不是因為看到希望,看到希望是因為我們堅持。呢首歌係我同@retroll _hiphop一齊創作嘅作,請將部分榮光歸於retroll」。

不過,有網民發現其他參賽者演唱歌曲都有電視歌詞字幕,但Hugo的《山下見》,卻未見畫面打出歌詞,質疑ViuTV是否因歌詞敏感而刪走所有歌詞字幕。《蘋果》記者今日向Hugo了解,他否認說:「係個歌詞不斷修訂,所以遲到交唔切畀電視台,差唔多係到綵排嗰日先知內容大意。」至於ViuTV發言人亦否認河蟹《山下見》:「本台尊重各參賽者的創作自由。《山下見》一曲為參賽者Hugo(No.82丘凱雄)於第三輪比賽項目的個人演出,歌曲及歌詞均由Hugo本人及拍檔Retroll HIP HOP共同創作。惟《全民造星II總決賽》現場直播期間,因技術問題以致部份節目內容未能顯示字幕。其中包括JJ《邊Gang》、Hugo《山下見》及十強《前傳》,再次感謝各觀眾對ViuTV及《全民造星II》的支持。」
佢班兄弟都係啦 heartgrey angus佢地
聽左一日
防暴popo
係有意思嘅 不過首歌真係有啲難聽 成班係到讀歌詞咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞