究竟揸大型SUV嘅人會唔會入舊式屋邨停車場泊車

143 回覆
2 Like 32 Dislike
本身揸開Golf, 一直心思思想買架大啲嘅SUV, 但香港地泊車一去到啲舊式屋邨停車場轉個彎都要扭兩手軚, 如果揸大嘅車真係唔知點算,就算俾你入到去泊車開門都開唔到
我揸model x
基本上係揸到
但你真係要好小心 同 要比啲耐性
suv無呔又大架 真係要扭多幾手
除左上水廣場呢啲地獄停車場
我老豆做左二十幾年司機
都hi花左條鈴
其實冇乜所謂 但好少遇到要兩手軚嘅灣
泊車都ok 其實記得偷夠位就得
利申揸佛
上水廣場都算濶落喎
Volvo XC90
藍田康栢苑細停車出,差d出唔番黎
其實依加d車又有後泊鏡 又有前Parking sensor
早十幾年得後sensor都係咁渣4米9長的車
泊車問題唔係好大

最大問題係泊完門都開唔到
開窗都出唔到啦
新hiace表示所有公屋停車場都入唔到
冇時間啦25號截止,極度要人幫手!
https://lih.kg/1782422
揸xc90 起粉嶺中心落返個個彎真係世界級
golf都要幾手你真係唔好買

肯定簽名
上水廣場好易泊渣啵⋯
正路 油尖旺區果d先地獄
而家d suv問題唔係長,係闊... 我揸 Jaguar E-Pace 只係4米4長,但連側鏡2米05闊!唔好話舊公屋,我琴日先喺亞階老街d舊樓探朋友泊唔入 =.= 我揸左廿幾年車手車都唔算屎
之前見過架XC90連上落都要後波回多手
連埋鏡的話大把車過兩米闊啦
果次去探親戚
廿幾年白渣了
咪係…我架7人連鏡都2.08 easy
q7 2.2幾先痴線
有d 公屋車場好矮,得1.7米高,我部 Tiguan o岩o岩好 1.7米
歐洲中型SUV閒閒地最少1.9m闊,見到公屋停車場d車位都唔知點算…泊左車都幾難落車
我意思係想話以前啲車冇咁闊。同埋大車闊通街都係,而家係連知車都咁闊,對住啲舊車場窄位真係攞命
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞