有無人有處理脂漏性皮膚炎的經驗?

121 回覆
1 Like 0 Dislike
其實我唔明有咩問題
雖然成日聽人咁講
但我自己用既效果係好
又無乜特別問題
sebclair cream我系carousell買的 $160支
有人話旺角有醫生可以配 不過唔知系邊個
外國網購都ok
https://www.facebook.com/medicglow/posts/1537596196363434/
fb賣不過好貴 好似200幾

脂溢性皮炎系真菌過多 同埋 皮膚油水不平衡 皮脂線發得太勁
以前睇醫生講的 不過佢開類固敦同抗真菌藥
我自己搵到專治脂溢性皮炎的sebclair cream 同天然成分抗真菌膠囊
sebclair cream 無類固敦 清皮膚
kroeger herb candida膠囊抗體內真菌

你試試
https://doctorskin123.pixnet.net/blog/post/275192207
可以睇睇呢個網話脂溢性皮炎成因

重建健康酸性保護膜的過程中,粉刺與脂漏性皮膚炎症狀也獲得完全改善
防止皮脂分泌、防止皮屑芽孢菌增生

系重點

上面寫r-pga有用 我有系香港買過 $60幾70蚊支 不過好少 用左一個月冇咩用
台灣既r-pga系香港我搵唔到 同埋好貴
所以我先開始搵其他藥
最後搵到sebclair cream
益生菌都可以食埋
訓教前食
多謝你,研究下先
戒甜 零食 辣 煎炸野
都系超重要
食左一定對脂溢性皮炎有影響
我只系飲水 室溫/暖水
水果都沒食 如果你食 就唔好食高糖分既
https://www.thecandidadiet.com/anti-candida-diet/
可以試下睇anti candida diet
因為脂溢性皮炎就系因為有真菌
五年前有過 , 唔夠訓 , 精神緊張時試過覆發 , 睇過一年中醫 , 之後有次嚴重左睇返西醫搽埋類固醇, 不過我搽幾日,

一樣係鼻兩側同眉中最嚴重

真係要戒口 訓夠8 個鐘, 出下汗, 飲多d 水 同埋做足保濕, 而家都冇事
唉 真係好辛苦
我試過額頭係咁 睇中醫好返
食咗1 星期已經收晒
做足保濕係搽cream個d?
可唔可以介紹個中醫話者藥方
我頭皮有呢個病好多年了
一直冇理
6月的起心肝去睇專科
醫生開左啲藥同類固醇藥水,洗頭水比我
到到依家已經控制左 冇再痕
洗頭水我2星期用一次預防復發就可以
我睇既陸振岳醫生唔貴 700幾一次
我都係睇左2次同拎左1次藥姐
你可以考慮下

平時日常洗頭 我建議你用位元堂
詳細可以睇番消委會報告
根據消委會報告Head and shoulder 成份係唔好的 慎用
但係我唔係頭,係鼻翼2邊同眉頭
Sor我睇上面個巴打叫你用head and shoulder😂
我想問你係已經睇左家庭醫生 佢話你係脂溢性皮炎?
因為有啲輕微啲既皮膚問題
家庭醫生都處理到
head and shoulder用邊隻款?
我都係甩左好多頭髮
醫生話暫時性 穩定返就會生返
依家甩少左但係唔覺有出返頭髮
如果以上方法都唔得,可以試下呢支

我試過好多方法都唔得。 同埋個病係斷唔到尾
我洗完面會搽一層。沖完涼都會搽。會紓緩到
未呀,不過mark低陸振岳呢個名先
呢枝野係醫生推薦?
邊支 之前試過二隻head and shoulder日日洗 冇料到放棄左
好的 但我建議你都係睇左普通科先
費事浪費錢啦
陸醫生好處係唔洗早好多卜 同埋細心 佢真係了哂我成個頭睇
仲有一個lihkg推介既叫李祖琪 佢就要排幾個鐘先睇到既 冇得卜
不過就平d 好似300幾400
同埋我個fd就話佢冇咁細心 因為多症
你可以做下資料蒐集先
好,多謝你建議
多謝你的資料
head and shoulder 我用潔淨保濕 藍色
不過我系留系頭皮上5分鐘先洗 一定要凍水洗頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞