聽日第一日返地盤 有咩要注意

311 回覆
151 Like 8 Dislike
手襪個d搵老細攞啦 安全鞋加塊鞋墊就真 帶多兩套長衫褲擺係到 溼左有得換
安全第一 見到唔安全屌柒老細都唔好撚去做 工冇左就第二份 命就一條
邊到番?
巴打邊幾個靚口罩

公司會提供...不過我見多數都係比不織布多
未捱到出糧都肺積塵
我本身都唔講粗口
有冇門路搵極都搵唔到
地判普遍做危險野時都唔會帶安全眼鏡,樓主你自己留意返,覺得有需要時就戴
聽日話你知
有無手足願意幫手堅持十點鐘鳩叫? 一齊將呢個行動嘅參與率由0.1% 提升到1%甚至係10%
https://lih.kg/1781972
點搵到份工
著長袖衫 有d地盤好撚多蚊
呢個真,我嗰邊啲師傅真係好肯教,仲要係黃嘅
記得帶豬咀
帶尿袋 驚你太得閒打機用曬啲電

利申PE
入嚟都想講呢樣
小心一切木板
下面分分鐘係個窿
或者有釘踩中就你隻腳有窿
認真 首先要安全 即便係就咁行路都可以好多伏 例如地下有窿/頭頂有人做緊野/誤入吊運區/有人郁緊車 總之要多啲留意周圍環境啦

其次就人際關係 唔好太毒 多啲同師傅吹下水 做起野上黎都冇咁悶 同埋要聽師傅教 始終佢地有經驗 你做雜工應該多數都搬搬抬抬 要小心隻手 新手做搬運好易整親手 特別係夾到手指 搬野唔好以為博命用死力就得 其實當中有好多技巧可以慳水慳力 做得耐就會學到

另外如果地盤好大塵就記得帶口罩 起碼都n95 長期吸真係會feel到自己身體愈來愈差

祝你好運
記得帶腰包
銀包電話一定要跟身
電話最好用多個密實袋/膠袋套住
地盤好撚大塵 落手做部電話會入好多灰
同埋記得帶支水黎飲

煙唔煙就無咩所謂
後生仔第一日開工 d呀叔通常都照住你架啦
同你一齊做野果個呀叔係到抖 你跟著抖就得架啦,做就一齊做。
差唔多食飯/收工就洗手,千奇唔好做多or搞到大家一齊遲。
開開心心又一日
記得戴帽繩
罰幾千銀
做金門記得要著埋反光衣
邊度搵
仲有
如果叫你出外牆
慢慢行 唔好急
踩下feel下實唔實先好郁

留意樓上位置有無人做緊野會唔會扔野落黎
唔好搵命博 慢慢黎
輸苦輸苦
賭緊馬呀仆你個街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞