聽日第一日返地盤 有咩要注意

311 回覆
151 Like 8 Dislike
巴打份工喺邊到搵
上網搵 勇啲打電話問
準備身後事
衣著就一定係短袖衫,長褲。短褲既話對腳會好易花哂。安全鞋就最好係成隻Boot咁,長到過上5吋下5吋果隻, 普通高筒係唔夠一入水你對腳就UP成日,UP多幾次你會成功獲得香港腳一對。安全帽就記得砌好啲,要下巴帶,唔好一鳩就掉撚左佢同埋喺頂帽Mark名。手套就用皮要夠厚, 普通勞工手套我覺得冇撚用而且自己準備定多1對。睇落去唔係"實質"既地下就唔好行上去。返工打醒24分精神, 12係要留意自己安全另外12係要留意其他做野既人有冇做一啲危險到你既野。
唔係睇唔起雜工但反正都係做體力野不如去留意下其他都係出賣勞力既地盤工種, 如果唔想做管理不妨諗下扎鐵,墨斗( 試過夜晚收9,果日人工就成2千 ) 如果有野心想做老細就可以諗下學電 ( 做冷氣佬,有一定經驗同錢就自己揾job接/開公司, 除左可以幫人裝拆機都可以純幫人洗/換隔塵網 ) 或者做下水喉佬都得
civil盤黎 唔會涉水 但我對boot都係中高筒
勞工手套佢會畀 btw吉到尖野真係差啲整親
自己醒水係真 真係危機四伏

都係冇世藝搵啲野頂住先 grad咗應該冇機會掂 所以玩下
巴打有心
帶定多樽水,唔係個個盤都有水機
試過有水泥未乾,踩上去,成個人沉左落去,以為會被活埋
雜工係唔係要清潔地盤,丟垃圾
跟師傅係唔係有範疇
請安全佬食飯
D人問你叫唔叫雞,要答叫。
埋堆嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞