[可以去美領做野啦]美國領事館公開招聘政治分析員 年薪高達 70 萬

211 回覆
400 Like 1 Dislike
誠哥
但願所有同大陸有關,又或者大陸移民落嚟嘅人都入blacklist
咁我記返起了
好似係有咁既新聞
直接寫個AI去分析連登啲post仲好
做乜唔留外國
可以做thinktank
campaigning/lobbying
仲有d企業請global political analyst
加一堆ngo
香港好少野真係for政政ir呢類野
其實呢樣可以搞
講香港成個網絡生態
外國幾多人研究fake news同網上好有效嘅propaganda(例如針對alt right pipeline)
但香港咁覺有咩機構有資源做呢d野
做幾年過去讀master
屌你 呢個真係好笑

【文革回魂】呂秉權:港大法律系中大政政系有「監聽」

內地大專院校近年掀起一片文革告密風潮,原來這種風氣亦滲透到香港的大專院校。浸會大學新聞系高級講師呂秉權表示,有一小部份內地學生受中聯辦「委託」,專門旁聽一些大學教師的課堂,並錄音作匯報。據他所知,香港有四大院系的課堂一直是被監聽的目標,分別是港大的法律系、中大的政治與行政學系、浸大的新聞系,以及嶺大的文化研究系

呂秉權謂,他與大學的同事在授課時,經常都會察覺到一些內地學生表現異常,例如會利用手機錄音,卻無心上堂聽課,更不熱衷參與課堂討論。曾有內地學生坦言,因接獲中聯辦的任務,而偷錄某些教師的課堂內容。

呂秉權相信,中聯辦監聽這些院系的課堂,與他們對社會的影響力有關。例如港大法律系盛產本地精英律師,而系內亦有佔中發起人戴耀庭。至於中大政政系的老師及學生,很多都走在社會前線,部份學生畢業後加入政黨或投考公務員。浸大新聞系則培養新聞工作者。至於嶺大文化研究系,對社會議題的關注與看法,亦不能忽視。

呂秉權又指,中聯辦從沒找過他「傾談」,但有來自中央或國安系統的內地人員找他進行「恆常性」交流。而他曾試過撰寫評論提及某些方面,因太過接近真相,結果被這些來自內地的人員查問資料來源。

聼囖屌你老母
真?
有幾好笑呀我想做呀
不過好似請南亞多d
用外交護照
有國屍,唔洗哂錢請啦
其實佢ok 真心
政府考語文
無腦都做得
真係弱智
港共以為得呢幾個系反佢?
反共之心 人皆有之
我識既文科、理科、商科既人
全部都有出黎遊行

佢地有本事就cut撚晒所有大學佢
AO EO 記得請光頭sir之流去做
唔駛一年已經可以攬抄成個香港
支持支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞