坐過監, 你問我答 2.0 (坐監攻略)

43 回覆
16 Like 1 Dislike
咩情況會拎到黎睇/用
借圖書咁?
其實監房同圖書館差唔多
咩書都有, 每個倉都最小百幾二百本書
漫畫 , 寫真, 高登故 ,孤泣

你個倉冇果d 可以問其他倉借, 大家傳黎傳去
通常就咁放係倉, 行過去攞就係。
有太平紳士黎要粉飾太平,唔俾人投訴都係真?
正常都唔會有人投訴
好小會舉手
巴打咁你出返黎之後搵工同要入返呢個社會難唔難啊?
完全冇影響
本身一直都係做緊d低層工
咁你係入面有無話見到咩情景/畫面係令你最難忘的?

我好鐘意睇啲關於更生人士/監獄入面生活嘅書
希望巴打你唔會厭我煩
讀緊書,如果真係入罪嘅話可唔可以要求畢咗業先服刑
難忘又唔稱得上, 比較深刻, 委屈 既都有既
入去頭幾日 感覺好崩潰 , 林走果幾日心情好奇妙, 唔知點形容

第一日入去, 果時凍天, 著衫 件衫臭撚到仆街, 明顯幾年冇洗過
同個職員講想換個件, 比佢當傻仔屌到仆街
佢: 渡假呀DLLM? 識唔撚識坐監呀? 駛唔駛我教你?
應該屌番佢, 果時唔識..依家諗番都燥燥地...

一開頭見到佢地整野食既情景已經夠晒出奇+難忘
可能d野個個星期一樣, 佢地覺得悶, 所以佢地好鍾意"整野食"
(我麻麻地,懶得攪) 例完食綠豆沙, 佢地會特登朝早係倉攞d芝麻餅, 晏晝
加落D綠豆沙一齊食, 紅豆沙會+牛奶, 粥 會+齋燒鵝
仲有好多, 咩羅白糕呀, 杯面呀, 叉燒包呀,
你睇到佢地點整一定呆左

唔煩呀, 隨便問
睇到話整野食個part覺得佢地好cute好似小朋友食飯食到悶咁

咁巴打你當初入到去有無人恰你? 又有無話入到去佢地會大下你嚇下你咁架
冇, 有冇跟人都冇乜所謂
你只要個人正正常常就唔會有野

淨係會bully d on9仔, 我果時個倉都有1-2個

入面十個有9個都古惑仔, 有冇料大家都知架喇
D寫真係探訪個陣有人比定點
D人探訪入, 有書, 有寫真 (唔可以露點)
除左夜晚訓教,其他休息時間,活動時間,有冇得訓下教休息下
唔會
巴打你好 唔知仲會唔會覆 不過都搏下

想問下入面想申請報讀啲課程係點樣同埋有咩揀

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞