坐過監, 你問我答 2.0 (坐監攻略)

43 回覆
16 Like 1 Dislike
原POST : https://lihkg.com/thread/1771093/page/1

原post講左好多還押緊/判刑後既福利,生活, ,須知 / 獄中升學問題
有興趣既巴打可以睇番.

總結番上一個post大家最注重既幾個問題,
手足因為發夢而入去, 會唔會受到特別對待 / 比人打.
未夠21歲, 會去d我地所謂既少年監房(俗稱細仔) , 比起成人監房係會嚴小小, 不過問題不大.
懲教職員多數係藍, 不過正常唔會突登去做d咩特別野攪手足.
會打人, 不過你好地地個人正正常常係唔會有野.
打通常係打d on9仔, 類似係係學校比人恰開果d傻仔. 所以係做人問題,你醒小小就冇野.
一開頭會好sad, 不過要頂住, 捱到幾個星期適應左就唔覺得係d乜野.

成人監房會冇咁嚴, 懲教唔會打人, 犯打犯其實都唔多, 你個人正常, 大路小小
自然會有FD, 冇人會知你係黃突登攪你. 冇跟人唔駛扮有, 有FD飛到朵就飛啦,
冇都唔緊要, 唔係差好遠.

我地有咩可以幫到入面既手足?
有, 就黎聖誕 , 求下你地寄封信/ 聖誕卡入去比D手足.
等佢地知道 我地冇唔記得佢地, 佢地唔係condom.
仲有可以寄信去電台讀信+點歌, 夜晚佢地實會聽到

如果有去探訪既朋友 探既時候記得入 4大, 朱古力, 入煙 , 唔係咩種類入得,
唔清楚既記去荔枝角探佢地之前, 有幾間士多, 係專賣野比人入, 問一問佢地
唔好買錯. 有咩唔明呢到再問.

光復香港
時代革命
手足
記得! 記得寫信, 因為收到真係會好warm , 同埋可以耐唔耐睇番.
雖然我果時收到ex既一封信, 係叫我以後唔好再寫信比佢, 過得好好, 大家斷絕來往
不過好過咩都冇

識佢地既朋友探佢地既時候記得入埋相, 耐唔耐可以睇番差好遠.
師兄, 又係你
入相有限額 每月好似廿張
Btw 相都可以寄嘅
想問唔食煙可唔可以扮有食入煙 keep住黎買野 咁做有冇咩壞處,畀人識穿會點,同埋讀書有冇話要最少要坐幾耐先有得報讀(3月上庭,想知多啲)唔該巴打
辛苦你啦手足
辛苦你手足,你要加油
入面有無冷氣?
夠21? 判完刑會去荔枝角等過介
判完刑之後就冇得入煙入野食架喇 , 你要自己用入面既糧買.
唔駛扮, 冇人會理你
佢會問你食唔食, 食既就去有煙既監房
唔食既就去無煙監房.(東頭/白沙) (個人覺得無煙係好d )
不過有煙既就多d野玩 (詳情可以睇番上一個post)
未夠21 就一定無煙架喇, 唔駛諗
https://www.csd.gov.hk/tc_chi/info/qa/qa.html#q26
可以睇一睇呢條link , 第38條
刑期幾耐先有得讀我就唔係好清楚, 我係成人監房
原post好似有人講過係唔知1年定2年
頂住呀手足 , 希望你冇事, 直接係出面繼續讀.
冇, 荒山野嶺, 凍特別凍, 熱特別熱
同囚d內容幾成真?
十成, 套戲講果到沙咀黎.
果到係最辛苦
想問啫係係監獄 屋企人探訪可唔可以入煙 可以的話每月最多可以入幾多 不可以的話就要用自己糧單買?
夏天多蚊到仆街?
加油呀
還押緊 (未定罪)
就可以入野食 入煙, 咩人探都入得, 每日可以探一次 (自己留意番時段) , 同埋叫佢入你地個探訪名
如果佢係有排先會上庭既, 最多幾多包唔記得
好似一個月15包, 你買15包過去 入左之後 佢會每2日派一包比佢。

定左罪就會過介
就咩福利都會冇晒
一個月最多探4次, 第三第四次要佢入面申請, 同埋只可以係親屬。 煙要自己入面用糧單買 / 劃飛
煙同野食都冇得入, 最多入下d洗頭水呀, 紙巾呀果d咁, 你問下佢駛唔駛啦, 我果時多到唔要
如果要坐好耐既就幫佢攪左收音機同蘇刨先
佢要入面申請左先, 你左帶錢入比佢
到到唔同, 壁屋又唔算好多, 正常
其他蛇蟲鼠蟻好多種類都有
有無咸書打飛機?
多唔多hehe
大量寫真 齊晒咁掣
見唔到有hehe
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞