讀緊medic 嘅麻煩入一入嚟

73 回覆
2 Like 5 Dislike
我見mbbs 啱啱推前咗JUPAS 嘅MMI 面試去12月尾?
本來諗住DSE 完咗先準備,但係而家早咗好多,唔知有冇人可以分享一下前幾年 MMI 嘅問題同埋內容?
自推
六個station
1. 有條撚樣有愛滋,你係佢醫生,佢叫你唔好同佢老婆講,如何抉擇。(Patient privacy and bioethics)
2. 點睇肥胖稅(Health Policy)
3. 比張圖你睇,叫你形容下。唔太記得張圖sor,淨係記得有幾隻馬騮
4. 做醫生有咩其他工嘅人無嘅distinctive quality
5. 摺紙。佢比instruction你,你跟住摺。跟住會問你似咩。無model ans,鳩答就可以
6. 勤力vs有遠見,邊樣對成功緊要d

利申: 19DSE
唔該晒
摺紙嗰part 我有啲驚
由細到大啲va都係麻麻地
我第一次摺都炒左,跟住問佢攞過張紙
Phy Chem Bio
學校predict best 6 36-38
唔夠膽講自己嗰間係名校
但係都算係喺港大對面ok出名
有個station係
贊唔贊成大麻合法化
飲酒對身體損害會好大 點解唔禁埋酒

仲有個station係問
如果有人叫你開前一日嘅醫生紙
如果冇佢就會炒public exam speaking
而你睇得出佢呢幾日都真係好病

你會點做

唔係
邊撚度有
或者今年先有
第2, 4題可以點答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞