[年經] 一人幾個值得推薦嘅Android Apps (Root / Non-Root) (2)

100 回覆
18 Like 4 Dislike
magisk 同 xposed 係兩樣功能完全唔同既野黎,magisk 係替換預先修改左既檔案,xposed 係執行既時候先去修改APPS既檔案 。

係原版XPOSED 會過唔到Safetynet 同埋因為執行果刻先去修改檔案,效能會變差。
magisk嘅Module app都係預先被修改過?咁點解仲要以Module方式掛係magisk上?
Magisk既做法就係改左boot.img,搶係系統開機之前將要改既檔案(module)預先掛載入system 分區。咁樣就可以唔洗變動system 分區既檔案達成修改系統既目的

從而試圖去避過系統完整性檢查,等safetynet 之類既檢測root機制失效。

你去/data/adb/module 就係magisk 既模組要修改既系統檔案。
data/adb/module?
咁啲system低下有冇位置?
你而家睇番d adb module 下面既file 就係載掛載係system 分區相同位置。

但你一開magisk 核心模式然後reboot ,system 分區下面既檔案就會變番原本系統檔案既版本,adb module 既檔案唔會再掛載過去system 分區。
最簡單分別magisk 同xposed 就係,magisk 要改setting 通常要reboot 之後先生效。
但xposed 改既野只要既module 生效左,大多數可以即時生效。
點解唔見有既

就算係xposed都好 隱藏root都唔難 係gpay特別煩
因為xda果d人認為穩定重要d 裝完xposed 多少會慢d同無咁穩定
ok呢點我明
但magisk有冇啲乜野Files會放係system/低下? 點解佢要比xposed係data低下要用多一個Folder放module app
唔會改system 分區既野,因為一郁system 分區會影響系統完整性 (即係有改野)。

咁樣會令到magisk最強大功能,可以改系統檔案既情況下做到ota更新,同pass safetynet.

系統一發現system 分區有野改過,就唔會做到Ota更新同pass safetynet 。

咁總要有個位放magisk 既module 唔放得落system 分區咁咪唯有放data分區。

咦!愈講愈多問,咁magisk root究竟係乜?
唔root點樣可以進入系統前以無無限身份操作啲野?root過,點都係system留過Files…
不過好似我要另開po去講,我好似離開好遠 sorry大家
點解我個無既 依家1.0.6同 之前1.0.5都係無 同埋我無得揀中文既
1.0.2打前既版本先有簡體中文,1.0.3以後,除非你較簡體中文
Magisk 係改左開機程式,搶係開機之前做左手腳。令system 分區要改既檔案link 左去data/adb/module 果度。

從而另到係唔修改system 分區情況下改到system 分區既野
我要明我都明,不如我唔明我或者另開po問,thx bro
咁應該唔關detect apps事喇 因為除左Poweramp之外 我玩緊隻弓箭傳說都會因為呢個功能而讀取唔到遊戲進度
謝謝!非常合用!
呢樣唔知啦
我係想講sony
Safety: Processes in the background, malicious code, links and permissions removed

XPrivacy
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞