和你開工會:七人成團,重光勞工界,只剩唔夠四個月!

1126 回覆
398 Like 11 Dislike
究竟係 "開" 定 "加入" 工會
詳情我都唔係太清楚,但我會想像一人未必可以加入多過一個工會。

但係七個同一行業嘅工友就可以組成一個工會,呢點嘅條例我睇左,應該就係咁簡單。(中間都有d手續要搞,例如要有年度大會,有工會規條等等。但係有經驗嘅人應該可以俾料去抄,唔會太難)

同期畢業生係一個好嘅角度,基本上大家聯絡下同期畢業嘅朋友,應該幾容易就可以湊夠七人
呢個page係「開」工會
因爲七人工會就可以喺勞工界有一票

但係我都支持大家加入工會
令罷工活動更加有力

我亦在嘗試聯絡一d已成立嘅大工會
希望佢地考慮成立七人一組嘅分會
增加議會內票數
開定加入都Pushhh
都係同照上一個回覆你咁講
我想像一個人唔可以加入多過一個工會

所以所謂嘅分部,應該需要分部會員先退出大工會
成立分部工會
但會規方面會列明分部工會隸屬大工會

詳情我都要再調查多d先知
Push
各位請考慮開工會
團體正尋找性暴力證人/受害者
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2640629789347426&id=124616407615456

//平等機會婦女聯席發言人區美寶稱,3個組織11月初共同發起控訴警察性暴力的國際聯署,截至本月7日收集到21國共85個團體聯署支持。為了向聯合國專家展開更有力游說,3個組織呼籲受害者主動聯絡他們並接受訪談,強調會保密。//

我們現正收集抗爭者在抗爭期間/被捕後遭受警察性暴力對待的資料,作以下用途:
1. 協助受害人可以完整保留該事件之紀錄
2. 整理資料並製成 #ProtestToo 實錄,以作追究之用
3. 收集國際聯署(進行中),結合個案提交聯合國,爭取國際間關注及支持
4. 要求香港政府獨立、公正地徹查「反送中運動」發生的性暴力

*個人資料及通訊紀錄在實錄完成後可按受訪者意願全部銷毀
詳情及相關安排請聯絡Tg @protesttoo
有冇人組地盤佬工會

非專業人士
應該只可以組勞工界
Push.
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞