ACCA 轉 HKICPA

40 回覆
0 Like 8 Dislike
路就一定行得遠架喇
係諗住邊條易啲行咋
緊係kaplan la 快靚正 應該平過其他
仲諗住cuhk既 postgraduate diploma
會唔會出到黎個名好聽啲添
其實你咩background ?
Big4 會包埋 conversion 比staff 唔洗錢
讀完張野真係冇用,只係要黎拎hkicpa
Cv都唔會寫自己讀conversion
唔洗諗,Kaplan conversion programme啦
真係快靚正架!
你而家拎HKICPA入場卷,唔係中學生揀大學😌
利申:非廣告,個人經驗
讀完topup
就去左做audit細firm到宜家
應該做野做左8年喇都有
明白 多謝你
深有同感, 讓我說一下自己的經歷, 2017年時,我以一個外國會計師資格做了考FE的決定,當時滿心歡喜地報Course,想到以我會計師的資歷,一定可以水到渠成。首先是報K記,讀的時候已覺不妥,因為我差不多10年沒有更新會計知識,發覺很多已不同,加上臨考前只有7天預備,又沒有2個月的Study Leave, 怎會考得過後Big4人,肥佬是預料中事;及後我的起心肝,再報K記,以為預早準備,應該唔同,最後過程儘管有別,結果仍然是一樣。
第3次考時,我實際已失信心,入去考都是夢遊,毫不意外地Fail了;第4次考時,我嘗試讀Pxxx的Notes,感覺開始變好,我以為這次應該合格啦,最終也一次失望;第5次考時,我沿用第4次考的方法,考完後感覺很好,最後,考試之神終於眷顧我,讓我過關了。
我總結整個過程,QP其實同其他會計師試是不同的,這個試一定要由Module考起,打好根底,才有望在FE過關,尤其我們不是做Big4, 考試資源一定唔夠這些做audit的人;
此外,選一個適合自己的補習班很重要,若沒有讀過Module,我覺得C記(不是賣廣告, 其實我沒有幫襯過Pxxx, 反而對K記貢獻了1萬6千大元)比較適合, 打好根底非常重要;說到最後,我真心想提醒考FE的人, 近年FE合格率越來越低(我有幸經過歷史最低的3個合格率, 在考過的5次中, 合格率分別為29%, 45%, 34%, 46%, 30%, Dec 19合格人數更是10年新低), 要有心理準備考多幾次才合格, 在這過程中, 您經常會自我懷疑, 這是最難克服的事情。
終於入會了, 歷盡滄桑。
kaplan cp 讀得咁急, 考試會唔會肥佬架? 會唔會拎唔到conversion program張cert??
kaplan cp 得半年讀得咁急, 考試會唔會肥佬架? 見佢讀兩星期就考試, 之後讀第二科. 咁肥左會唔會拎唔到conversion program張cert??我驚連cp都過唔到
kaplan cp 得半年讀得咁急, 考試會唔會肥佬架? 見佢讀兩星期就考試, 之後讀第二科. 咁肥左會唔會拎唔到conversion program張cert??我驚連cp都過唔到
QP Conversion 不就是買張入場券考QP, 唔會咁易肥
想問係咪唔係香港哪大學就唔可以轉?因為我係英國大學考ACCA 想轉HKICPA
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞