ACCA 轉 HKICPA

40 回覆
0 Like 8 Dislike
想請教一下 🙇‍♀️

本身小妹已完成非本地大學會計畢業
已完成ACCA考試

老闆想我考埋HKICPA
問題來了
HKICPA不接受我的Degree 資格
不接受我做student

除非完成以下課程 :

應該點揀
未上車就盡量黨鐵 狗封左好多過海隧道附近ge行車線

多你一個人多好多 即刻出黎
純為Hkicpa應該去讀Kaplan?
你份好正架?老闆想你就去讀?
諗緊master會唔會為將來都好

宜家做緊audit
諗住讀到既就試下讀埋
難得老闆肯幫我簽
簽practicing? 你出黎practice?
以上兩個問題否既話 可以忸慳番D錢
可以簽名搵多啲錢
個牌攞定,好似多條路搵食咁
即係接艇幫簽名
咁就去讀吧 個人認為master無咩意思
為搵食唔需要讀master 讀master都幫唔到你搵食
求撚其讀個kaplan快靚正
master出到黎個名竟然無用
master 讀第2樣啦
如果你practice 你就係老細
如果你接艇 個艇要睇番你面色
如果你轉出去audit 係睇你job exposure/technical/人際
master只係廢紙一張 不如睇熟下D新standard/出去識下人好過
比我寧願考CFA都唔去讀master 即使兩樣都係廢紙
Kaplan
你打唔打算做partner或者自己開檔? 唔打算就有鳩佢啦尤其你個conversion成本應該好高, hkicpa由個degree起已經唔認
之前問過 唔使paper1開始考既
補返個1個試,1個workshop 同埋 FE
老闆想我考
都想我一齊玩咁
推呀推
會計 不了
之前做狗 依家回頭是岸
樓主個Degree 唔夠考牌
諗清楚考唔考牌先
FE passing rate
有冇師兄識得公會駁公會
之前睇到個係CA ANZ 轉去HKICPA?!
google mutual recognition agreement MRA, 不過你轉會咁玩法應該無PC, 要另外考
即係都係乜都要考過晒
大陸大學做香港會計師??
野雞大學?
又唔係,如果你可以經mra轉會,補返個PC exam就得,一般來講係考返tax and law, audit應該可以exempt
英國topup
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞