一班人去維基百科集體投票保留配音員條目,結果全部被ban

42 回覆
44 Like 1 Dislike
其實點解無人睇就要刪除條目??
因為香港配音員只有小眾關注,根本極少有報導。
百無一用是書生?

呢隻差唔多係歷史上第一隻五毛
刪除理由唔係無人睇,而係搵唔到第三方的可靠來源。
例如並非每個都可以寫落維基百科。如果有新聞、雜誌、書籍介紹先可以寫。Blog、籃球總會的登記資料就唔得。

但係配音員的資料一般都係靠粉絲整理,唔算係可靠來源(就算內容真實無誤都係一樣),幾乎沒有新聞、雜誌、書籍會介紹,所以難以找尋資料來源。
其實一直打緊
反送中運動都打咗半年
唔知點解無啦啦快速保留咗
唔係管理員保留,同埋響應號召嘅人仍然被ban。
睇左唔好再犯呢個錯
有粵語維基,點解唔擺去嗰度先,然後改完再搬返去中文維基?

班支那打靶仔實搞中文維基
更加要擺去wikia
好似pokemon/巴典/偽基咁
當年cc香港配音又係佢帶頭發起刪除
共匪亡粵語文化之心不死
粵維嘅關注度要求係冇中維咁嚴嘅,的確可以擺住喺嗰度先
用Bing translator可以將Traditional Chinese與粵語互換。

https://www.bing.com/translator

對於想擺嘢入粵語維基百科嘅人有幫助
係可以幫下手,但機器翻譯完之後最好都改下做啲地道啲嘅講法,好多時語序同用語都要人手改
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞