其實d窮人叫乜撚野春?

147 回覆
63 Like 109 Dislike
人窮志唔窮咪得,
群埋堆mk屋村仔不求上進抵你窮架喎
我自己單親家庭出身,自費讀part time degree,由12k到今日40k一個月,雖然都係買唔到樓

其實相信你望下身邊既人

都知道真係有班人係注定窮一世

班窮西真垃圾

嘈幾嘈就放棄
人窮志唔窮咪得,
我自己單親家庭出身,自費讀part time degree,由12k到今日40k一個月,雖然都係買唔到樓

其實相信你望下身邊既人

窮人主因係衰思維
人窮志唔窮咪得,

其實相信你望下身邊既人

窮人主因係衰思維

香港地

好大因素係因為思維

香港已經相對自由

正評多返
最終都係唔敢受挑
憤怒,可以解決又廢又窮既命運嗎
咁講啦, 雖然我唔係咁認同屈機男

但係窮人真係唔應該怨, 資源拎最多

但有錢人/強者係應該幫下弱者/窮人既, 呢個係道德問題

有邊方面唔認同?

其實有錢人都唔可以無左窮人

因為下賤既工作始終要有人做

但又唔可以幫窮人太多

幫太多就等佢地學識左懶

所以比佢地既資源係岩岩好夠佢地生存就最好

其實有錢人都愈黎愈唔需要本地既窮人添啦,一早將製造業搬去第三世界國家啦,人工又平d,工時又長d,而隨住機械化,個邊d窮人遲下連出賣勞動力既機會都無,至於服務業,係本地窮人唯一可以做既就係呢d成日受人氣既服務業,怨氣點會唔大,仲要隨住人工智能,智能手機,互聯網等科技發展,本地窮人既唯一既"生產"姐係服務都愈黎愈唔值錢,遲早比科技完全取代,到時窮人係社會上既議價能力會愈黎愈細,原因係佢地唔係佢都唔肯出賣勞力,而係社會愈黎愈唔需要佢份勞力
窮人成日要求政府幫 啲稅就有錢人俾好多 共產咁
咁講啦, 雖然我唔係咁認同屈機男

但係窮人真係唔應該怨, 資源拎最多

但有錢人/強者係應該幫下弱者/窮人既, 呢個係道德問題

有邊方面唔認同?

其實有錢人都唔可以無左窮人

因為下賤既工作始終要有人做

但又唔可以幫窮人太多

幫太多就等佢地學識左懶

所以比佢地既資源係岩岩好夠佢地生存就最好

其實有錢人都愈黎愈唔需要本地既窮人添啦,一早將製造業搬去第三世界國家啦,人工又平d,工時又長d,而隨住機械化,個邊d窮人遲下連出賣勞動力既機會都無,至於服務業,係本地窮人唯一可以做既就係呢d成日受人氣既服務業,怨氣點會唔大,仲要隨住人工智能,智能手機,互聯網等科技發展,本地窮人既唯一既"生產"姐係服務都愈黎愈唔值錢,遲早比科技完全取代,到時窮人係社會上既議價能力會愈黎愈細,原因係佢地唔係佢都唔肯出賣勞力,而係社會愈黎愈唔需要佢份勞力

如果AI普及化

中產會消失

世上淨返窮人同有錢人
窮人成日要求政府幫 啲稅就有錢人俾好多 共產咁

其實幫窮人無問題

但窮人以為幫佢係老奉既

加上胃口越來越大

佢地又唔反思

佢生活質素唔好係因為佢地無能
總之我挑上面條柒頭

條柒頭左避右避啦
最終都係唔敢受挑

https://lihkg.com/thread/96528/page/1
係囉,有人得萬三蚊人工,扮哂大支野,挑戰人,多多偉論,最後都係大座廣眾,柒到搵窿捐
錢,就捐唔起,
窿,就捐得起嘅。

你認為我咁窮

又唔敢應戰?

一味拎另一個巴打來擋

咁撚廢
縮頭西縮左落老母個西?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞