其實d窮人叫乜撚野春?

147 回覆
63 Like 109 Dislike
地主\業主揮個手
同埋點解有D國家先進同落後,一定是D人懶

懶,未必一定廢

懶人有懶人方法令到自己有錢就唔廢

所以是人的問題

地主\業主揮個手

咁撚多負評

但又駁唔到?

垃圾

接受你自己既無能

過d窮人生活啦
地主\業主揮個手

窮廢人淨係識負評
咁講啦, 雖然我唔係咁認同屈機男

但係窮人真係唔應該怨, 資源拎最多

但有錢人/強者係應該幫下弱者/窮人既, 呢個係道德問題

有邊方面唔認同?

其實有錢人都唔可以無左窮人

因為下賤既工作始終要有人做

但又唔可以幫窮人太多

幫太多就等佢地學識左懶

所以比佢地既資源係岩岩好夠佢地生存就最好
地主\業主揮個手

講唔上大富大貴
但係屋企都叫做有留返2個單位比我
身邊D同學都係差唔多
呢度真係好多癡線佬

有邊方面唔認同?

但又唔可以幫窮人太多

幫太多就等佢地學識左懶

其實好似一個天坪咁,無咗一邊都唔可以,政府最多可以做的是某一方面失平衡,幫另一邊,但依家會唔會太多窮人?有好多野其實是先天決定咗,有錢同窮家庭,不過一定有人可以向上流,所以都係睇人 ,不過比較少有錢人仆街,有都可以翻到身,不過唔係完全歸咎於能力,是有錢個時識到D人幫佢,你可以話窮人無能力識人幫佢是廢,但有時富同窮是天生決定,窮人要用更大努力去向上,佢地都係勁過班有錢人,但只是收入低,不過是如果用收入決定人廢同勁,咁你啱
我覺得北韓人仲幸福過香港人

西非人都幸福過香港人啦

有邊方面唔認同?

但又唔可以幫窮人太多

幫太多就等佢地學識左懶

其實好似一個天坪咁,無咗一邊都唔可以,政府最多可以做的是某一方面失平衡,幫另一邊,但依家會唔會太多窮人?有好多野其實是先天決定咗,有錢同窮家庭,不過一定有人可以向上流,所以都係睇人 ,不過比較少有錢人仆街,有都可以翻到身,不過唔係完全歸咎於能力,是有錢個時識到D人幫佢,你可以話窮人無能力識人幫佢是廢,但有時富同窮是天生決定,窮人要用更大努力去向上,佢地都係勁過班有錢人,但只是收入低,不過是如果用收入決定人廢同勁,咁你啱

窮人同有錢人係可以有微妙比例

就係睇下幾多個窮人努力工作

去養一個有錢人揮霍生活
你咁鍾意出位,指點世人呀嘛。
我幫你手囉

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞