30幾歲先學結他會唔會太遲?

222 回覆
40 Like 4 Dislike

我20,22,24,26都問呢條問題,27先真係走去學
中間就浪費7年
唔遲,我都有幾個30+學生,有個話後生果陣鐘意打拳覺得學音樂on9,e家覺得應該早d學,彈到連gym都冇時間做😂
享受左先算今日唔知聽日事
點解要比年齡限制你自己
永遠都唔遲,只有猶豫會令你浪費時間。

但老實,以個人教學經驗,大個左比後生學得慢就好難避免
國家級任務隊老餅咪又係退休先學
有咩問題
點會遲! 為興趣都好 有時候彈下結他可以解壓
細個讀書學過一排ukulele
結果而家撚撚下撚到買左支結他
細個冇心機去學
大個左反而一起身就想撚

學野係開心既事 再諗就真係遲
係學過好短時間 然後放低左好耐好耐
真係中意既 唔會諗辛苦同遲唔遲
學黎搵食就遲
興趣既野幾時學都得
唔遲,我今年32 先學琴都係咁
No, there is no age restriction for learning
你咁講無得講
電結都可以鳩掃chord架
木結玩到鞋技術都唔係少野丫
不過有心唔怕遲,30幾想學咪學
到七老八十手震震個時就真係遲
60歲學小提琴,80歲先死,前前後後拉到個小提琴廿年。

如果咁計,只要你鍾意係唔會太遲。60歲起步都可以專研到廿年,何況你30呢ching。

大家有無介紹去邊度學好?
其實學耐咗就知「學結他」係無分學木結定電結
佢哋嘅theory知識係互通嘅
電結他都會掃chord
木結他都會彈solo,improvise
fretboard 諗嘢都一樣

木/電結他只不過係分場合,style用
例如木結大多用黎fingerstyle獨奏,自彈自唱多
電結通常揾埋backing track彈, 或夾band
大部份歌曲都有電結他,包括pop blues jazz rock metal...
因此廣泛性都好大

上面有人話電結他難過木結
如果睇得明我上邊就明白無得比較
因為唔同style都有易/難歌
不過真係要講
電結他彈pop,一定易過大部分fingerstyle pop歌
大部分 hkpop歌,e.g 到此為此,九成時間彈chord ,一成彈易solo
相反要彈完一首就算編得好易嘅fingerstyle對初學者並非容易

年齡絕對唔係問題
但一定要堅持,一開始會好咀喪
但之後就會發現音樂嘅吸引,我就成功涯過咗
希望樓主加油
唔遲啦
人生得一次
緊係做晒所有自己想做嘅嘢
使乜理人點睇
支持你
想問有無得由乜都唔識
一開始就學fingerstyle?

我見parkland有fingerstyle班可以報
多謝
我就係對fingerstyle有興趣唔知有無得一開始就向呢方面學起?
唔會,你又唔係靠吉他食飯
想學就學啦
彈到自己喜歡o既歌/音樂
真係好開心

利申:剩係識彈琴
讀番中學就話姐,學結他有限年紀㗎咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞