你既大學畢業第一份工係咩?

199 回覆
1 Like 5 Dislike
真mt 起碼兩萬幾
你咩background? 有冇咩心水公司
個個位要求都唔同
睇你讀咩想做邊行同咩位
大約咩人工MT咁難入都走,搵得返差唔多級數嘅工?
我都曾經做過媽劇停agency
Dklm, 全世界一齊趕tender,夜晚嗰餐飯都係要自己俾
Call centre
$21k 成日接閪客call
日日比客吊
21k好高
識人做大貓 call centre 得16k base salary
記者,做咗年幾轉咗行
好後悔自己岩岩grad個陣唔搏d進取d
打左份垃圾工 做ngo
人工低加無前景
而家轉左去做business野都係浮浮沉沉
眼見同年ge大同都開始做緊ger位自己仲係垃圾
真係好灰
岩岩十月master畢業一直hea到而家都未搵工,讀會計又唔想做audit,唉好迷惘
Lab Tech
ngo做咩位? 我係fg有少少想入行, 但我冇社工牌
其實ugrad搵full time clerk係咪好難?
係咪多數知你做唔長都唔考慮?
認真問
想做住慢慢諗&搵
找緊min pay 要有穩定工作先可以財務重整到
做project 位
都係跟唔同program咁囉
無社工牌真心唔好入
人工極低
有心人除外
本身八大Accounting出身,
第日都係想出番黎做銀行,最壞打算就出commercial做,
係咪每間公司都有MT?
如果唔做相關行業嘅MT得唔得?
唔係間間有要睇opening
大銀行通常係mt around 25k up
細中資多數係 gt around 20k
如果外資真mt 通常收三大 最盡會請埋poly city
如果想入就最好year 3 summer 博入大銀行intern 靠return offer 最易入
細中資啲gt 通常都伏好難升職
其他行業真例如地產mt 咩科嘅人都請但要真係好勁嘅人加有相關experience,同埋都係三大加poly city
市面上好多假mt 少過20k 都可以話係假
如果你唔係呢五間大學就另計
好吖!唔該唒你吖!
畢業出黎做爸爸算唔算職業
做文職
讀社科 完全冇方向
巴打做左幾耐?
好似好chur咁
失業呀屌你老母
廿k頭
之後轉咗做 Finance 多咗十幾K
好多閪MT架,唔好睇個名就衝入去。。。
當你而家份工閪到一個點,你就會好有衝勁搵工
你嗰份點閪法
2個月only
我條team算hea 其他team無6 7點都未走得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞