你既大學畢業第一份工係咩?

199 回覆
1 Like 5 Dislike
兒子

有teller exp or csm exp 有冇話易d入咁
岩岩fg咋我完全對職場無了解無信心
而家14k 過埋試用可能多啲既
junjun係咩我都唔知
男空姐
入細bank commercial 會易入d
非商科degree想入銀行bo可以做咩位?
都係d operation 個d 啦
aml 個d 前景會好d
大學TA
頭一兩年會有歧視。。。大 Job 好job 有啲會直情換走你要親生仔 之後靠自己上位(實力幸運人際都要有)先好啲,不過做大job 都可以爆wok
Junior
巴打知唔知近期d bt prog
like hsbc and boc
可唔可以做幾年sales升返bo
其實我係垃圾top-up degree 搵工都無乜野
番工就知咩叫差距 啲人問你讀咩都唔好意思講
真係早知努力讀書 番份工都覺得自己廢過人
但account好似唔係幾岩我咁
個人比較outgoing同諗計仔會好少少個種
有咩行業可以試下
一講就知,不過好多人都走。
半公營機構,入面文化閪到極點。
有冇垃圾TOP-UP DEGREE 非專科既人
你地多數搵咩工
多數都係做d唔關事既工,再係個行儲經驗,靠職場經驗搭救
巴打你係咪TOP UP?
依家返成點
唔係top up但廢科出身,今年fg做緊小薯仔
介唔介意講下返緊咩
我仲搵緊工
搵黎搵去都唔岩咁
19fg? 無呀我讀廢科Engine,早一個月先搵工咁岩搵到份Assistant engineers btw 你可以試下報下銀行既,中銀含生都請人(16-17k) ,有fg fd唔係bank底都番緊 我都諗緊轉唔轉行緊轉唔轉行好
巴打做一排睇下岩唔岩做上唔上到手囉
上唔到先諗轉唔轉啦,橫掂你都讀左個工程DEGREE
我呢D唔上唔落都唔知點算,個人讀完書就好似冇晒目標咁
我都好明我都係山窮水盡先搵長工 有緣留個tg再傾下
依家呢個時勢搞到我都唔想搵工
但屋企都真係需要我D收入
本來屋企人都冇話
呢排開始開似有說話講下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞