[年經]教育局強逼緊香港學生融入匪式潮語 啲notes嚇死人

490 回覆
1993 Like 63 Dislike
咩一點撥就明白,
不嬲講開一點就明、一點就通。
匪語化簡為繁真係多鳩餘
skr本來唔係中国專用既潮語,只係因為中国某個節目紅左所以佢地個邊先會一直用,不過中国對skr呢個字既理解同用法同國外hip-hop圈唔同就係
其實大陸人都唔會用呢啲架喎
兒化韻都可以擁黎教,痴鳩線
後生 果陣成日往來深圳做左野
大陸都唔講...
學壞手勢,點樣同溝通?香港都用唔鬼到,想消滅一個種族,就消滅佢地語文…
教牛逼都仲實用d
呢d兒化尾
仲老尷過 條條大路通羅馬
Push.
屌睇完都唔撚明
CLS 強逼性要人地學埋曬自己d on9野
不長記性開小差都可以,其他個D真係唔知佢咩柒

重點其實係大家要自己洗自己小朋友腦,洗得多同D朋友同學都用返我地D用語同潮語就得,尤其如果佢地同D大陸仔既用語唔同其實會有個誘因令佢地講多D,非我族類感好易強化小朋友既香港人身分,呢D書本既用語好撚快就唔記得。

最撚怕都係TVB播撚埋好多匪劇,所以停止TVB係急需,而且最好連歌電影都避埋D大陸野。
讀咁耐書未見過依啲字出現在文學作品

唔通會見到三體入面會講 外星人包圓 或者 啲市民長了去了
北方鄉巴佬啲粗字一落到香港就上曬神枱

咁我情願去台灣做開心手術了
dllm還我廣東話

cctvb劇啲字幕都好奇怪
呢堆支那詞分分鐘拿俾支那南方人睇都未必明
香港今日仲用緊普及科學呢4隻字,得中国同臺灣叫科學普及
https://www.science.gov.hk/chi/info-talks.htm
太空館啲講座係叫普及科學講座而唔係咩科普,相反一search你會見到中国成日用科普呢兩個字
都唔知乜鳩黎
除左不長記性 其他都唔知係咩
開小差以為係做老闆
台灣用777
呢d北方話係狗先會講
見到佢地D兒音就打冷震

個個字都識讀但冇一個明
咁落去,好肯定2030後嘅新一代一定完全唔識睇中文,到時十年個場面出晒嚟。舊一代會被成個社會杯葛,然後被遺忘,扭曲歷史,最後40年前正式消逝,得返極少人仲打算反抗,海外流亡嘅手足亦因年事已高,做唔到太多。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞